Cyprus stiahol žiadosť o možnosť neprispievať do záchranných fondov

Berlín/Atény 19. júla (TASR) – Cyprus stiahol svoju žiadosť o to, aby nemusel prispievať do záchranných fondov eurozóny. Informoval o tom dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
Krajiny, ktoré už požiadali o pomoc, ako Grécko, Írsko a Portugalsko, nemusia prispievať do Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Túto možnosť chcel pôvodne využiť aj Cyprus, ktorý o pomoc požiadal koncom júna.
Nemecký minister financií ešte v stredu (18.7.) na zasadnutí rozpočtového výboru parlamentu povedal, že Nikózia pred časom informovala, že chce vystúpiť zo skupiny krajín, ktoré prispievajú na pomoc zachraňovaným krajinám eurozóny. Dnes však pred hlasovaním parlamentu o pomoci španielskym bankám oznámil, že "Cyprus v súčasnosti žiadosť stiahol".
Cyperský diplomat v Bruseli uviedol, že Nikózia stiahla žiadosť preto, nakoľko niektorí členovia eurozóny nesúhlasili s tým, aby Cyprus do spoločného balíka neprispieval. Ktoré krajiny mali výhrady, však neuviedol.
Cyprus o záchranný úver požiadal koncom júna a stal sa tak piatou krajinou eurozóny, čo tak urobila. Štvrtou v poradí po Grécku, Írsku a Portugalsku bolo Španielsko, ktoré však požiadalo o financie len pre bankový sektor. Cyprus je zároveň prvou krajinou, ktorá požiadala o pomoc krátko predtým, než prevzala rotujúce 6-mesačné predsedníctvo Európskej únie.
Podľa cyperského zdroja by sa na objeme a podmienkach pomoci zo strany Bruselu a Medzinárodného menového fondu (MMF) mali dohodnúť v septembri. Nikózia pritom dúfa, že sa jej podarí vyhnúť tvrdým úsporným opatreniam, ktorými EÚ a MMF finančnú pomoc zvyknú podmieňovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy