Zatiaľ čo výnosy z francúzskych dlhopisov klesajú, Španielom rastú

Paríž/Madrid 19. júla (TASR) – Zatiaľ čo Francúzsko sa môže radovať, lebo výnosy z jeho krátkodobých dlhopisov pri dnešnej aukcii klesli a dopyt stúpol, Španielsko dnes čelilo ďalšiemu rastu výnosov a menšiemu záujmu investorov o jeho obligácie.
Francúzska agentúra pre riadenie dlhu dnes získala celkovo 8,96 miliardy eur z predaja 3-,4- a 5-ročných dlhopisov s fixným úrokom, pričom záujem investorov viac ako dvojnásobne prevýšil ponuku.
Priemerný výnos z francúzskych bondov sa pohyboval v rozmedzí od 0,12 % pri trojročných obligáciách po 0,86 % v prípade dlhopisov splatných o päť rokov. Na ilustráciu, pri predchádzajúcej, februárovej aukcii bol výnos z trojročných dlhopisov tesne nad úrovňou 1 %.
"Zníženie kľúčovej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky prinútilo mnohých, aby hľadali iný spôsob zhodnotenia svojich peňazí," komentoval výsledok dnešnej aukcie analytik spoločnosti Monument Securities Marc Ostwald.
Zo Španielska však prišli horšie správy. Úrok z 10-ročných dlhopisov tejto krajiny na sekundárnych trhoch vyskočil krátko pred dnešnou akciou nad hranicu 7 %. Grécko, Írsko a Portugalsko museli po prekročení tejto hranice požiadať o záchranný úver.
Ministerstvu financií v Madride sa dnes podarilo predať 2-, 5-, a 7-ročné dlhopisy za celkovo 2,98 miliardy eur, čo je na hornej hranici plánovaného objemu (3 miliardy eur).
Za dlhopisy splatné v októbri 2014 dostalo Španielsko 1,40 miliardy eur, ale priemerný výnos z nich vystúpil na 5,2 %, čo je viac ako 4,335 % pri predchádzajúcej aukcii 7. júna. Dopyt po obligáciách klesol na 1,9-násobok z 4,26-násobku ponuky v júni.
Okrem toho, ministerstvo získalo 1,1 miliardy eur za dlhopisy splatné v júli 2017 s priemerným výnosom 6,46 % (6,07 % v júni). Záujem investorov bol 2,06-násobne väčší ako ponuka (3,44-násobok v júni).
Dlhopisy splatné v októbri 2019 priniesli Španielsku 548 miliónov eur, priemerný výnos vyskočil na 6,7 % z 4,83 % pri predchádzajúcej aukcii a dopyt klesol na 2,9-násobok z 3,3-násobku ponuky.
Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy