Vyhlásených konkurzov na Slovensku výrazne ubudlo

V druhom štvrťroku tohto roka bolo na Slovensku vyhlásených 61 konkurzov, čo je o 22 % menej, ako v rovnakom období vlaňajška a až o 50 % menej ako v prvom tohtoročnom štvrťroku.

Počet vyhlásených konkurzov na Slovensku v druhom tohtoročnom štvrťroku poklesol. Podľa údajov spoločnosti Slovak Credit Bureau bolo v druhom štvrťroku vyhlásených 61 konkurzov, čo je o 22 % menej, ako v rovnakom období vlaňajška a až o 50 % menej ako v prvom tohtoročnom štvrťroku. Počas prvých troch mesiacov tohto roka pritom spoločnosť zaznamenala doposiaľ najvyšší štvrťročný počet vyhlásených konkurzov od roku 2006. Celkovo bolo v druhom štvrťroku povolených aj 15 reštrukturalizácií, čo je o 40 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roku a o 48 % menej ako v prvom štvrťroku 2012.

Možným dôvodom prekvapivého vývoja v druhom tohtoročnom štvrťroku v oblasti povolených konkurzov by mohlo byť využitie zmien v ustanoveniach zákona o konkurze a reštrukturalizácii, týkajúcich sa najmä preukazovania úpadku dlžníkov, veľkým počtom veriteľov, ktorí podali návrhy na vyhlásenie konkurzov krátko po nadobudnutí účinnosti novely zákona, t. j. v prvých troch mesiacoch roku 2012. „Nasvedčuje tomu vývoj počtu vyhlásených konkurzov za obdobie prvého štvrťroku. Domnievame sa, že vývoj v ďalších mesiacoch preukáže, či úprava zákona bola naozaj takým významným ozdravným nástrojom, ako sa očakávalo a či v dostatočnej miere prispeje k ochrane podnikateľských subjektov pred prenášaním finančných problémov z odberateľov tovarov a služieb na ich dodávateľov,“ uvádza spoločnosť.

Najväčší počet vyhlásených konkurzov bol v druhom kvartáli tohto roka v sekciách veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov, stavebníctvo a priemyselná výroba. Naopak najmenší počet vyhlásených konkurzov bol v obidvoch porovnávaných štvrťrokoch, teda v druhom tohtoročnom a minuloročnom štvrťroku, v oblasti nehnuteľností, v poľnohospodárstve, v poľovníctve a rybolove a v oblasti informácií a komunikácie. Poradie krajov z hľadiska počtu vyhlásených konkurzov sa v druhom kvartáli roku 2012 odlišovalo od ich poradia v rovnakom období roku 2011 s výnimkou dvoch krajov, Bratislavského a Trnavského kraja. Bratislavský kraj pritom dlhodobo patrí ku krajom s najvyšším počtom vyhlásených konkurzov vo väčšine analyzovaných období, pričom Trnavský kraj skončil tretí v poradí.

Do analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau, ktorá vychádza z rozhodnutí konkurzných súdov, vstupovali podnikateľské subjekty a fyzické osoby – živnostníci, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz, resp. ktorým bola povolená reštrukturalizácia a zároveň bolo možné tieto subjekty jednoznačne identifikovať. Spoločnosť Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky.

Súvisiace články

Aktuálne správy