Miera nezamestnanosti v Británii za 3 mesiace do konca mája klesla

Londýn 18. júla (TASR) – Priemerná miera nezamestnanosti v Británii za tri mesiace do konca mája klesla na 8,1 % z revidovaných 8,3 % na konci apríla. Situácia na trhu práce sa tak zlepšila aj napriek recesii, do ktorej sa ekonomika prepadla v 1. štvrťroku 2012. Informoval o tom dnes štatistický úrad Office for National Statistics (ONS).
Analytici pritom očakávali, že miera nezamestnanosti bude stagnovať na úrovni 8,2 %, ktorú mala podľa rýchleho odhadu dosiahnuť v období február-apríl 2012.
Podľa analytikov lepší, ako očakávaný vývoj na trhu práce signalizuje, že v krajine pribudli sezónni zamestnanci i pracovné miesta na polovičný úväzok, a stúpol aj počet živnostníkov. Jedným z dôvodov sú aj blížiace sa Olympijské hry, ktoré prinášajú aspoň dočasné pracovné miesta.
Štatistiky tiež ukázali, že v období marec-máj sa počet nezamestnaných znížil na 2,58 milióna ľudí z 2,65 milióna, čo je údaj za tri mesiace do konca apríla. Úmerne s poklesom nezamestnanosti vzrástol počet zamestnancov, a to na 29,4 milióna z 29,2 milióna na konci marca.
Napriek tomu britské úrady práce v júni zaregistrovali nárast nových žiadateľov o sociálne dávky v nezamestnanosti, a to medzimesačne o 6100.

Súvisiace články

Aktuálne správy