Írská vláda podporí rast HDP a tvorbu pracovných miest

Londýn/Dublin 18. júla (TASR) – Írska vláda pripravuje balík opatrení na podporu konjunktúry. Suma 2,25 miliardy eur sa použije predovšetkým na budovanie ciest a iných verejno-prospešných stavieb. Projekt by mal priniesť 13.000 pracovných miest. Dnes o tom podľa denníka Irish Times informoval minister rozpočtu Brendan Howlin.
Írska banková kríza silno poškodila práve stavebníctvo krajiny a teraz sa mu bude usilovať vláda pomôcť.
Írsko sa na sklonku roku 2010 dostalo ako prvá krajina eurozóny do veľkej bankovej krízy a ako prvej jej pomohol euroval. Od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) dostal na záchranu svojho bankového systému úver 67,5 miliardy eur. Podľa podmienok pre poskytnutie úveru sa Dublin musel zaviazať, že bude tvrdo znižovať svoje rozpočtové výdavky. O časť svojich príjmov prišli pracovníci verejných služieb a poberatelia sociálnych dávok.
Írske hospodárstvo silno závisí od exportu. Mnohé medzinárodné spoločnosti zo zámoria využívajú ostrov ako predmostie pre svoje prenikanie do eurozóny. Írsko má v súčasnosti viac ako 14-% nezamestnanosť, ktorá súvisí aj so slabým dopytom na spoločnom trhu EÚ. Írska vláda sa bude v blízkej budúcnosti usilovať znížiť vplyv zahraničia na jej ekonomiku a podporiť rast domácej spotreby.
V roku 2010 bol schodok írskeho rozpočtu 32 % jeho hrubého domáceho produktu. Tento rok sa očakáva schodok jeho verejných financií ešte 8,6 % a zostane najvyšším v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy