Odkanalizovanie v okrese Prievidza môže stáť 70 mil. eur

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. vyhlásila užšiu súťaž na odkanalizovanie a čistiareň odpadových vôd v okrese Prievidza. Stavebné práce by mali trvať dva a pol roka a financované majú byť zo zdrojov Európskej únie, štátneho rozpočtu a investora cez Operačný program Životné prostredie.

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. v Banskej Bystrici začala užšiu súťaž na výstavbu kanalizačnej siete a čistiarne odpadových vôd v okrese Prievidza. Predpokladaná cena investície je 69,54 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Stavebné práce sú plánované na dva a pol roka a majú byť financované z peňazí Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a zdrojov investora cez Operačný program Životné prostredie. Stredoslovenskí vodári informovali o začatí tendra v utorňajšom Vestníku verejného obstarávania. Záujemcovia môžu požiadať o vysvetlenie podmienok účasti do 27. júla a o účasť v súťaži do 13. augusta. Spoločnosť plánuje vybrať dodávateľa s využitím elektronickej aukcie.

Súčasťou projektu bude výstavba verejnej kanalizačnej siete a čistiarne odpadových vôd pre 86 320 obyvateľov, ako aj dodanie projektovej dokumentácie pre realizáciu stavby. Práce budú realizované v Prievidzi, jej mestských častiach a vybraných obciach Prievidzského okresu: Bojnice, Opatovce nad Nitrou, Kocurany, Kanianka, Nitrianske Pravno, Nedožery – Brezany, Lazany, Poruba, Cígeľ, Sebedražie, Koš, Veľká Čausa, Lipník, Chrenovec – Brusno, Jalovec a Ráztočno.

Uchádzači musia preukázať, že v rokoch 2009 až 2011 dosiahli celkový obrat minimálne 75 mil. eur bez DPH. Ďalšou podmienkou je, aby za posledných päť rokov, od júla 2007 do júna 2012, uskutočnili tri zákazky na výstavbu alebo rekonštrukciu komunálnych splaškových alebo jednotných stokových sietí s rozpočtom na každý projekt najmenej 10 mil. eur bez DPH. Obstarávateľ v referenciách požaduje aj aspoň jednu stavbu alebo rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd s minimálnou kapacitou pre 60 tis. obyvateľov. Potrebná je aj stavba či rekonštrukcia verejných vodovodných sieti s nákladmi najmenej 3 mil. eur bez DPH. Stredoslovenská vodárenská spoločnosť organizuje tender v spolupráci s bratislavskou firmou Process Management, s.r.o.

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. bola založená 12. augusta 2002 a v Obchodnom registri je zapísaná od 1. septembra toho istého roka. Spoločnosť vlastní verejné vodovody a verejné kanalizácie, má základné imanie 147,47 mil. eur, pričom jej majetok vlastnia mestá a obce v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Spoločnosť uzavrela so Stredoslovenskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou, a.s. v januári 2006 zmluvu o nájme vodárenskej a kanalizačnej infraštruktúry a o prevádzkovaní a poskytovaní s tým súvisiacich služieb. Prevádzkovateľ zabezpečuje na vlastné náklady aj opravy infraštruktúry a prevádzkového majetku, vlastník realizuje investície a technické zhodnocovanie infraštruktúry.

Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. vznikla začiatkom roka 2006, má základné imanie 34 tis. eur. Prevádzkuje verejné vodovody a verejné kanalizácie I. až III. kategórie, vykonáva rôzne s tým súvisiace služby a činnosti. Dcérskou firmou francúzskej spoločnosti Veolia Voda S.A. so sídlom v Paríži je od začiatku roka 2010. Sídlo má v Banskej Bystrici na tej istej adrese ako Stredoslovenská vodárenská spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy