Voľné pracovné miesta podľa portálu Kariera.sk pribúdajú

Počet voľných pracovných miest podľa portálu vzrástol o 18 percent. Najviac pritom v druhom štvrťroku rástla ponuka v odvetví farmácie a zdravotníctva.

Slovenský pracovný trh sa po útlme spôsobenom krízou postupne spamätáva. Na základe kvartálnych údajov to tvrdí portál Kariera.sk, podľa ktorého počet voľných pracovných miest medziročne vzrástol o 18 percent. Najviac pritom v druhom štvrťroku rástla ponuka v odvetví farmácie a zdravotníctva až 3,5 násobne oproti roku 2011, pričom počet voľných miest v týchto sektoroch vzrástol na 1 024. „Na zvýšenie počtu ponúk má okrem iného vplyv aj to, že prvý kvartál roku 2011 bol výrazne v recesii. Po vzore vlády a štátnej správy sa z obáv pred prehlbujúcou sa krízou pred rokom začalo vo firmách výrazne šetriť,“ uvádza portál.

Nárast v oblasti zdravotníctva má podľa portálu Kariera.sk na svedomí aj situácia okolo zvýšenia platov lekárov a niektorých zmien v Zákonníku práce, ktoré prinútili nemocnice zvýšiť ich počty. „Až tretinu voľných miest v zdravotníctve tvoria ponuky pre zdravotné sestry, 25 % ponúk je určených lekárom. Zvýšil sa tiež dopyt po domácich ošetrovateľkách,“ uvádza Kariera.sk. Výrazne sa zvýšil aj počet miest „na dohodu“, pri ktorých portál zaznamenal viac ako trojnásobný počet voľných pracovných miest.

Až o 64 percent na 162 klesol na druhej strane počet ponúkaných voľných miest v telekomunikáciách, pričom v oblasti ľudských zdrojov poklesol počet voľných miest o 53 percent na 188. Kým v druhom minuloročnom kvartáli hľadali telekomunikačné firmy hlavne projektových manažérov, tento rok je podľa portálu dopyt hlavne po telefonických operátoroch.

Výsledky Kariera.sk poukazujú aj na to, že na trhu je stále málo obchodníkov a štátna správa šetrí. „Dobrí obchodníci a marketéri sú na trhu stále nedostatkovým tovarom, v dopyte po nich nastal medziročne minimálny posun, rovnako ako v štátnej správe, kde sme zaznamenali mierny nárast v dopyte,“ uvádza produktová manažérka Kariera.sk Katarína Zemanová.

Súvisiace články

Aktuálne správy