Rezort financií chce zmeniť výpočet nákladov na prečerpanie účtu

Bratislava 17. júla (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR chce zmeniť pravidlá pre výpočet ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). Tá vyjadruje náklady spotrebiteľa na daný úver a slúži pri porovnávaní výhodnosti jednotlivých úverových produktov.
V rámci novely Zákona o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov chce rezort financií zmeniť predpoklady na výpočet RPMN. Pôvodné pravidlá totiž podľa zistenia Európskej komisie (EK) už nie sú dostatočné na jednotný výpočet RPMN.
Pravidlá je takisto potrebné prispôsobiť aktuálnej obchodnej situácii na trhu. "Z tohto dôvodu je potrebné tieto predpoklady doplniť o nové ustanovenia týkajúce sa výpočtu ročnej percentuálnej miery nákladov pri úveroch bez pevne stanoveného trvania či opakovane plne splatných," uvádza sa v materiáli MF SR.
Ak ide napríklad o povolené prečerpanie na bankovom účte a doba trvania prečerpania nie je známa, RPMN sa vypočíta na základe predpokladu, že trvanie spotrebiteľského úveru je 3 mesiace.
Súčasťou návrhu zákona je aj zavedenie špeciálneho režimu pre úvery, ktoré poskytujú banky alebo pobočky zahraničných bánk vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov zastúpených správcom alebo spoločenstvom vlastníkov. "Cieľom je zaistiť vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov vyššiu ochranu, keďže v drvivej väčšine ide o spotrebiteľov," informovalo ministerstvo.
V tejto súvislosti rezort novelizuje aj Zákon o platobných službách, čím chce umožniť vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov získať bezplatne raz ročne výpis z účtu bytového domu. Má to byť možné na základe žiadosti a to aj bez súhlasu bytového spoločenstva alebo správcu domu.
Novela MF SR je momentálne v pripomienkovom konaní a platiť by mala od 1. januára 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy