Zvýšenie daní by malo Španielsku priniesť 34,4 miliardy eur

Madrid 15. júla (TASR) – Španielska vláda zverejnila podrobnosti súvisiace s novým balíkom úsporných opatrení za 65 miliárd eur, ktorý by mal do konca roku 2014 skresať rozpočtový deficit krajiny pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informácie sa však zatiaľ týkajú len úspor za 56,4 miliardy eur, zostávajúce miliardy plánuje Madrid ušetriť vo forme energetických daní, ktoré oznámi neskôr.
Podľa oznámenia na stránke ministerstva hospodárstva z piatka tohto týždňa (13. 7.) pre zahraničných investorov zo sumy 56,4 miliardy eur chce vláda 34,4 miliardy eur získať zo zvýšenia daní a zostávajúcich 22 miliárd prostredníctvom zníženia štátnych výdavkov. Zvyšných 8,6 miliardy eur, ktoré chýbajú do celkového úsporného balíka za 65 miliárd eur, chce ušetriť prostredníctvom reformy energetických a environmentálnych daní.
Španielsko dosiahlo minulý rok rozpočtový deficit na úrovni 8,9 % HDP a ten musí tento rok skresať na 6,3 % HDP. V budúcom roku sa rozpočtový schodok musí znížiť na 4,5 % HDP a v nasledujúcom roku na 2,8 % HDP.
Najnovšie oznámené reformy sa však stretli s ostrým nesúhlasom obyvateľov, ktorí dávajú najavo, že už odmietajú znášať dôsledky ekonomickej krízy spôsobenej podľa nich bankármi a politikmi. Od stredy, keď premiér Mariano Rajoy zverejnil nový úsporný program, vyšli do ulíc španielskych miest tisíce ľudí. Dve najväčšie odborové organizácie v krajine oznámili, že v septembri plánujú rozsiahle protesty proti úsporným opatreniam, neuviedli ale, či pôjde o generálny štrajk.
V rámci balíka Madrid zvyšuje hornú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na 21 % zo súčasných 18 %, ruší daňové úľavy pri kúpe nového bývania, znižuje podporu v nezamestnanosti, obmedzí vyplácanie koncoročných odmien vo verejnom sektore, pričom ten, navyše, čakajú ďalšie reformy. Podľa najnovších informácií, ktoré ministerstvo zverejnilo popri ostatných detailoch úsporného balíka, vláda zároveň prijme kroky proti podvodom zo strany nezamestnaných. Ako dodáva, úrady budú mať právo zrušiť vyplácanie podpory v nezamestnanosti pri zistení akéhokoľvek previnenia. Nezamestnanosť v Španielsku dosiahla vyše 24 % a mnohí si tak hľadajú prácu načierno.
Španielsky denník El Mundo v reakcii na uverejnenie detailov k úspornému balíku poukázal na fakt, že údaje zverejnila vláda len v angličtine pre tlač a zahraničných investorov, no v španielčine nie.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy