Zadlženosť slovenských domácností je v rámci eurozóny najnižšia

Bratislava 13. júla (TASR) – Pre väčšinu ekonomík eurozóny platí, že dlhy samotných štátov sú výraznejšie ako dlhy ich obyvateľstva. Úvery slovenských domácností dosiahli na konci minulého roka úroveň 17,2 miliardy eur, čo predstavovalo iba necelú štvrtinu nášho hrubého domáceho produktu (HDP). Za to dlh štátu predstavoval v rovnakom čase 29,9 miliardy eur a teda na HDP mal podiel 43,3 %. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky.
Domácnosti sú v porovnaní s vládami menej zadlžené až v prípade 11 krajín eurozóny. Relatívne málo zadlžené v pomere k HDP sú aj domácnosti v Slovinsku a Belgicku. Na konci minulého roka svojim bankám dlžili sumy predstavujúce necelú tretinu produkcie ekonomiky. Aj v ich prípade platí, že dlh vlády je vyšší ako dlh domácností. Verejný dlh Belgicka sa na konci minulého roka nebezpečne priblížil k hranici 100 % HDP.
Verejný dlh Talianska vlani dosiahol úroveň 120,1 % HDP. Talianske obyvateľstvo pritom dlhovalo bankám asi trikrát menší objem peňazí. Grécko dosiahlo na konci minulého roka aj kvôli pomoci z eurovalu verejný dlh na úrovni až 165,3 % HDP. Grécke domácnosti sú zadlžené v menšej miere ako ich štát a na konci minulého roka ich dlhy dosahovali necelých 60 % HDP.
V pomere k produkcii ekonomiky sú najviac zadlžené domácnosti Cypru. Pohľadávky cyperských bánk voči domácnostiam predstavovali na konci minulého roka až 134,6 % HDP. Cyprus je tak zároveň s verejným dlhom na úrovni 71,6 % HDP jednou zo šestice krajín, ktorých domácnosti sú zadlžené viac než ich vlády. Ďalšími takýmito krajinami eurozóny sú Španielsko, Luxembursko, Holandsko, Fínsko a Estónsko.
Jednou z hlavných foriem financovania štátov je emitovanie dlhu prostredníctvom dlhových cenných papierov. Investori zohľadňujú pri pôžičkách štátu jeho kondíciu a schopnosť včas a riadne si plniť svoje záväzky, od čoho sa odvíja aj úroková miera, za ktorú sú investori ochotní štátu požičať. Napríklad, v polovici júna si Slovensko na finančných trhoch požičalo na päť rokov, keď dlhopisy so splatnosťou v roku 2017 predalo pri priemernom výnose 2,60 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy