Nový úsporný program Španielska podľa ekonómov problém nerieši

Madrid 12. júla (TASR) – Nový balík úsporných opatrení za 65 miliárd eur bude pre Španielsko znamenať iba krátkodobé ocenenie zo strany európskych štátov a o niečo viac času, než na krajinu začnú trhy opätovne tlačiť, no pravdepodobne to nebude stačiť na únik pred celkovým záchranným programom pre ekonomiku. Tvrdia to analytici, podľa ktorých totiž nový úsporný program ekonomické problémy krajiny namiesto ich vyriešenia iba zhorší.
Podľa ekonómov úsporný plán, ktorý v stredu tento týždeň (11.7.) oznámil premiér Mariano Rajoy, bol podmienkou na získanie úveru pre banky vo finančných ťažkostiach, ako aj na to, aby Madrid získal na zníženie rozpočtového deficitu na Bruselom stanovenú úroveň rok navyše. Nič z toho však Španielsku nepomôže dostať ekonomiku späť na cestu oživenia.
Banky, ktoré doplatili na prehnané úvery v čase stavebného rozmachu a následné spľasnutie realitnej bubliny, ako aj zadlžené regióny krajiny, zvýšili náklady Španielska na obsluhu dlhu na nebezpečne vysokú úroveň. Investori a analytici sa obávajú najmä toho, že úsporné opatrenia celú situáciu ešte zhoršia, keďže krajina je už v recesii. Ak by došlo k jej prehĺbeniu, príjmy štátu sa opäť znížia, čo bude znamenať, že aj nové, miernejšie podmienky na zníženie rozpočtového deficitu bude mať krajina problém splniť.
"Nový program nerieši otázku financovania a problém slabého dopytu. Povedie iba k ďalšiemu zníženiu príjmov, k obmedzeniu možností na tvorbu pracovných miest a dokonca ešte zhorší šance krajiny na splácanie dlhu," povedal profesor ekonómie na univerzite v Seville Juan Torres Lopez. Ako dodal, pre Madrid bude náročnejšie aj plnenie cieľov v oblasti rozpočtového deficitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy