BoJ nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu

Tokio 12. júla (TASR) – Japonská centrálna banka Bank of Japan (BoJ) nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu napriek spomaľovaniu globálnej ekonomiky, pre ktoré iné centrálne banky rozšírili programy stimulov na pomoc hospodárstvu.
Deväťčlenný menový výbor BoJ dnes podľa očakávaní analytikov jednomyseľne rozhodol, že hlavná úroková sadzba centrálnej banky zostane nezmenená na úrovni 0 až 0,1 %.
Okrem toho banka zmenila ciele svojho programu stimulov v hodnote 70 biliónov jenov (720,61 miliardy eur), ktorý odteraz bude nakupovať viac krátkodobých dlhopisov a naopak, zníži objem financií určených na trhové operácie s fixným úrokom.
BoJ tiež znížila odhad rastu inflácie v tomto finančnom roku, ktorý sa skončí 31. marca 2013, a to na 0,2 % z pôvodne očakávaných 0,3 %. Predpovedá tiež, že ekonomika Japonska sa bude ďalej zotavovať po tom, ako v období január – marec 2012 vzrástla medziročne o 4,7 %. Motorom jej rastu boli lepšie ako očakávané spotrebiteľské výdavky, ktoré podľa BoJ zostanú na solídnej úrovni.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy