Rast svetového dopytu po rope sa podľa OPEC budúci rok spomalí

Viedeň 11. júla (TASR) – Svetový dopyt po rope bude rásť v roku 2013 o niečo pomalšie než tento rok, uviedla v prvej prognóze dopytu po rope na rok 2013 Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Dôvodom je dlhová kríza v eurozóne a spomaľujúci sa rast ekonomiky USA a kľúčových reformujúcich sa krajín.
Dopyt po rope by mal na budúci rok podľa OPEC vzrásť v porovnaní s týmto rokom o 0,82 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo tento rok počíta s rastom oproti roku 2011 o 0,9 milióna barelov/deň. Tohtoročnú prognózu tak organizácia ponechala na úrovni z mája tohto roka. Čo sa týka budúceho roka, ropný kartel očakáva, že dopyt po rope dosiahne vo svete celkovo 89,5 milióna barelov denne.
Miernejší budúcoročný rast dopytu by pritom podľa OPEC mala bez problémov vykryť produkcia nečlenských štátov. Produkcia krajín mimo OPEC by sa podľa správy mala tento rok zvýšiť o 700.000 barelov denne a v budúcom roku o 900.000 barelov denne. Na tomto zvýšení by sa mali podieľať najväčšou mierou USA, Kanada, Brazília, Kazachstan a Kolumbia. Naopak, pokles očakáva OPEC od krajín ako Nórsko, Mexiko a Británia.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy