TEKO viní svojich predchodcov, že nemá peniaze na mzdy

Košice 11. júla (TASR) – Vedenie spoločnosti Tepláreň Košice (TEKO), a. s., viní svojich predchodcov za to, že má v súčasnosti problém s vyplácaním miezd zamestnancom.
"Príčiny je potrebné hľadať u bývalého manažmentu, ktorý zle nastavil tok peňazí. Nástupcom zanechal dlh a len približne 500.000 eur na kontokorentnom účte s povoleným prečerpaním 12 miliónov eur," uviedla dnes pre TASR riaditeľka Kancelárie predsedu predstavenstva Diana Kozáková.
Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva TEKO Ladislav Koch zároveň tvrdí, že takáto situácia nastala prvýkrát v histórii spoločnosti. "V súčasnosti rokujeme s obchodnými partnermi napríklad s SPP, a. s., o predĺžení splatnosti faktúr. Medzi dočasné opatrenia patrí aj vyplatenie záloh na mzdy zamestnancom za jún vo výške 300 eur a mimoriadny posun splatnosti miezd, ktoré budú doplatené najneskôr do 30. júla," uviedol Koch. Na tomto postupe sa podľa neho vedenie dohodlo s odborovou organizáciou TEKO a po zvážení možností s ohľadom na výšku a disponibilitu finančných prostriedkov na účtoch.
Medializované odstupné pre bývalých manažérov podľa Kocha vyplatené neboli. "Naopak, rokovaniami s nimi sa nám podarilo znížiť ich nároky z 275.000 na 75.000 eur," zdôraznil Koch.
Uvedomuje si zároveň, že zamestnanci majú finančné záväzky, ktoré musia plniť. "Platia hypotéky a plánujú dovolenky, preto sa im za vzniknutú situáciu ospravedlňujem. Ospravedlnenie by však po správnosti malo prísť od predchádzajúceho vedenia," dodal.
Bývalé vedenie TEKO vinu odmieta a naopak tvrdí, že za situáciu je zodpovedný súčasný manažment. "Poukazuje to na jeho manažérsku a finančnú nekompetentnosť a neschopnosť zvládnuť bežné prevádzkové záležitosti TEKO, pričom všetky podmienky pri svojom nástupe mali pripravené a boli o situácii detailne a korektne informovaní," uviedli dnes v stanovisku pre TASR Miroslav Nosál (bývalý predseda predstavenstva TEKO a generálny riaditeľ), Ján Huraj (bývalý podpredseda predstavenstva a finančný riaditeľ) a Karel Hirman (bývalý predseda dozornej rady).
Dodali, že im je "ľúto, že za túto nekompetentnosť trpia radoví zamestnanci TEKO, ktorí si vzorne plnia svoje pracovné úlohy bez ohľadu na náhle výmeny vrcholového manažmentu."
Exvedenie zároveň odkázalo, že hospodársky výsledok TEKO za prvých päť mesiacov roka 2012 (k 31. máju 2012) bol kladný, zisk podľa nich predstavoval 1,5 milióna eur. "K dátumu odvolania bývalého vedenia, t.j. k 14.6., mala TEKO uhradené všetky svoje záväzky v lehote splatnosti, vrátane miezd zamestnancov," uviedli bývalí vrcholoví pracovníci TEKO.

Súvisiace články

Aktuálne správy