Doterajšie výsledky žatvy sú slabé

Výpadky v produkcii môžu mať za následok zdražovanie krmív a aj zvyšovanie pasívneho salda zahraničného obchodu.

Poľnohospodári zatiaľ zožali približne tretinu úrody pšenice a jačmeňa spolu so 40 percentami repky, uvádza správa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Hektárové výnosy u všetkých spomínaných plodín zaznamenali výrazný medziročný pokles. V prípade pšenice je o takmer 30 percent nižší ako minulý rok, pohoršil si aj jačmeň, ktorého hektárový výnos je oproti vlaňajšku nižší viac než o pätinu. Pšenice sa na jeden hektár urodilo ešte menej ako v roku 2010, kedy Slovensko sužovali rozsiahle povodne. Zlá úroda tak podľa hovorcu SPPK Stanislava Nemca spôsobí nezanedbateľný výpadok tržieb v poľnohospodárskej prvovýrobe. Dodal, že tohoročnú žatvu charakterizovali aj veľké rozdiely v úrode medzi regiónmi. V niektorých prípadoch dosahuje výpadok produkcie oproti minulému roku až 50 percent.

Slabé výsledky žatvy môžu podľa SPPK spôsobiť, že poľnohospodárske podniky budú mať vážne ekonomické ťažkosti. „Môžu ešte viac skomplikovať situáciu v živočíšnej výrobe, kde roľníci pocítia tlak na zdražovanie krmív,“ povedal Nemec. „Tí, ktorí si ich nedokážu v potrebnej miere zabezpečiť vo vlastnej réžii, budú možno nútení znižovať počty hospodárskych zvierat,“ spresnil hovorca SPPK. Podľa neho to bude ďalšia zaťažkávacia skúška pre chovateľské aktivity poľnohospodárov.

Problémy však SPPK očakáva aj v zahraničnom obchode. „Tohtoročné bilancie bezpochyby ovplyvnia nižšie množstvá obilia i repky na vývoz,“ podotkol Nemec. „Keďže v iných tovarových skupinách asi k väčšiemu zlepšeniu nedôjde, celkové pasívne saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami sa reálne môže opätovne zvýšiť,“ dodal.

Premiér Robert Fico zvažuje pre nepriaznivú situáciu v agrosektore zvolať mimoriadne zasadnutie vlády, ktoré by sa zaoberalo výhradne opatreniami na pomoc poľnohospodárom. Vláda by sa podľa neho mala zaoberať možnosťou poskytovania bezúročných pôžičiek pre poľnohospodárov a odstránením byrokratických prekážok. Šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek chce pre poľnohospodárov vyčleniť finančné prostriedky, ktoré by malo ministerstvo získať preskupením z rôznych podfondov rezortu.

Súvisiace články

Aktuálne správy