Klienti PSS prejavili vyšší záujem o sporenie a úvery

Počet nových zmlúv v Prvej stavebnej sporiteľni v prvom polroku vzrástol o 1,4 % a záujem klientov o úvery na bývanie vzrástol o 30,8 %.

Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) uzatvorila v prvom polroku 90 949 nových zmlúv o stavebnom sporení, čo je medziročný nárast o 1,4 %. Ich objem sa zvýšil o 9,2 % na 874 mil. eur. Predseda predstavenstva spoločnosti Imrich Béreš očakáva, že počet novouzatvorených zmlúv bude rásť aj v druhom polroku tohto roka. Z informácií zverejnených vo výročnej správe vyplýva, že za celý tento rok plánuje PSS uzatvoriť zhruba 180 tisíc zmlúv za 1,84 mld. eur.

Firma zaznamenala medziročné nárasty aj v rámci úverovania. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka poskytla bez jedného 14 tisíc úverov na bývanie. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 30,8 %. Ešte výraznejší rozdiel badať v objeme poskytnutých úverových prostriedkov. Bolo to 271,29 mil. eur pri raste o 43,4 %, čo je podľa vyjadrení firmy najviac v doterajšej 20-ročnej histórii. „Tieto čísla svedčia o tom, že občania Slovenska sa aj v tomto ekonomicky náročnom období neboja pustiť do realizácie obnovy svojho súčasného alebo kúpy, či výstavby nového bývania,“ povedal Béreš.

Prvá stavebná sporiteľňa vznikla 16. novembra 1992 a ovláda takmer 90 % trhu stavebného sporenia. Slovenská sporiteľňa v nej vlastní 9,98 % akcií, rakúska Erste Group Bank má 25,02-percentný podiel. Nemecká firma Bausparkasse Schwäbisch Hall a rakúska Raiffeisen Bausparkassen Holding majú zhodne po 32,5 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy