Eurozóna sa dohodla na urýchlenej pomoci španielskym bankám

Brusel 10. júla (TASR) – Eurozóna sa ponáhľa s pomocou španielskym bankám. Prvé miliardy na zabezpečenie ich ďalšej činnosti majú dostať už tento mesiac. V noci nadnes sa na tom v Bruseli zhodli jej ministri financií. Správu oznámil šéf skupiny Jean-Claude Juncker.
Ministri sa rámcovo dohodli na programe pomoci španielskym bankám, ktorej celková hodnota by mala dosiahnuť asi 100 miliárd eur. Prvých 30 miliárd eur sa im uvoľní už do 31. júla.
Eurozóna chce opatrením upokojiť veľmi nervózne finančné trhy. Francúzsky minister hospodárstva a financií Pierre Moscovici vyslovil nádej, že sa tým trhy budú dať presvedčiť.
O definitívnom schválení pomoci španielskym bánk rozhodnú ministri financií na mimoriadnom stretnutí 20. júla. Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že podmienkou poskytnutia prostriedkov bude reštrukturalizácia bankového sektora. Jeho súčasťou bude aj to, aby španielska vláda prísne regulovala príjmy manažérov. Návrh dohody to všetko obsahuje.
Španielsku sa o rok, do roku 2014, predĺži lehota na zníženie schodku jeho rozpočtového deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Španielsko však napriek krízovému vývoju bude musieť prijať ďalšie úsporné opatrenia.
Juncker uviedol, že kolegovia mu dali dôveru, aby ich viedol ďalších 30 mesiacov. Dodal však, že mandát nebude vykonávať do konca obdobia. Funkcie sa vzdá na prelome tohto a budúceho roka. Súčasný Junckerov mandát sa skončí 17. júla.
Ministri rozhodli, že EMS bude viesť nemecký finančný expert Klaus Regling, ktorý šéfuje dočasnému eurovalu EFSF.
Ministri rokovali aj s gréckym kolegom Ioannisom Stournarasom, ktorý však nehovoril o zmene podmienok poskytovania pomoci Aténam. Financovanie Grécka v lete je zabezpečené.
Menový komisár EÚ Olli Rehn informoval ministrov, že v septembri bude hotový návrh zákona o európskom bankovom dohľade. Je podmienkou, aby sa z EMS mohli a dali poskytovať priame úvery bankám v ťažkostiach.
Ministri financií spresnili závery júnového summitu EÚ, podľa ktorých eurovaly môžu v určitých prípadoch nakupovať dlhopisy členov eurozóny. Tým by sa mal oslabiť tlak trhov na krajiny ako Taliansko a Španielsko. ECB by mala podľa novej dohody pomáhať krízovým fondom pri skupovaní štátnych dlhopisov od investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy