Slovensko poskytnutie pôžičky pre španielske banky podporuje

Minister financií Peter Kažimír bude na pondelňajšom rokovaní Eurogroup vyžadovať, aby zástupcovia eurovalov mali priamy dohľad nad španielskym reštrukturalizačným bankovým fondom a nevyplácali sa dividendy a bonusy manažérom zachraňovaných bánk.

Ministerstvo financií SR podporuje rozhodnutie Eurogroup poskytnúť Španielsku finančnú pomoc na rekapitalizáciu bankového sektora, aby sa navrátila dôvera finančných trhov. Uviedol to poradca ministra financií Radko Kuruc pred pondelňajším rokovaním ministrov financií krajín eurozóny.

„Slovensko navrhuje a bude presadzovať, aby zástupcovia Európskeho finančného a stabilizačného nástroja (EFSF) a Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) mali priamy dohľad nad španielskym fondom na reštrukturalizáciu bánk (FROB) a mali zastúpenie v riadiacich štruktúrach tohto fondu,“ konštatoval Kuruc s tým, že zároveň bude ministerstvo požadovať od Španielska garancie nevyplácania dividend a bonusov pre vrcholových manažérov reštrukturalizovaných bánk. Okrem toho Slovensko na rokovaní podporí aj vyvíjanie tlaku na grécku vládu, aby krajina dodržiavala konsolidačné opatrenia.

Španielsko vytvorí takzvanú zlú banku, do ktorej premiestni problémové aktíva v bankovom sektore. Vláda v Madride ďalej súhlasila, že výmenou za pomoc z krízových fondov eurozóny finančné ústavy v krajine zvýšia svoj jadrový kapitál na 9 %. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vládny zdroj. Memorandum o porozumení týkajúce sa záchrany bánk má Španielsko podpísať v pondelok, kedy v Bruseli zasadnú ministri financií členských štátov eurozóny a podpis úverovej dohody možno očakávať 20. júla, dodal zdroj.

Memorandum o porozumení má špecifikovať splatnosť a úrokové sadzby úverov na pomoc španielskym bankám, ktoré by sa podľa odhadov mohli vyšplhať na 100 mld. eur. Podľa španielskych vládnych zdrojov sa počíta s 15-ročnou splatnosťou pôžičiek pri úrokovej sadzbe 3 až 4 %. Memorandum stanoví aj podmienky reštrukturalizácie španielskych bánk a reformy bankového dohľadu.

Súvisiace články

Aktuálne správy