Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov vzrástol na 7,03 %

Náklady na obsluhu španielskeho dlhu dnes opätovne vzrástli na nebezpečnú úroveň. Výnos z kľúčových 10-ročných španielskych dlhopisov sa dopoludnia zvýšil o 16 bodov a dosiahol 7,03 %, čo je úroveň, pri ktorej si krajina nebude dlhodobejšie schopná požičiavať peniaze na dlhopisových trhoch.

Madrid 9. júla (TASR) – Náklady na obsluhu španielskeho dlhu dnes opätovne vzrástli na nebezpečnú úroveň.
Výnos z kľúčových 10-ročných španielskych dlhopisov sa dopoludnia zvýšil o 16 bodov a dosiahol 7,03 %, čo je úroveň, pri ktorej si krajina nebude dlhodobejšie schopná požičiavať peniaze na dlhopisových trhoch. Pri spomínanej úrovni Grécko, Írsko a Portugalsko museli požiadať o záchranný úver. V priebehu dňa sa úrok mierne znížil na 6,99 %, aj to je však stále príliš vysoká úroveň na to, aby ju Španielsko dokázalo dlhodobejšie zvládať.
Predstavitelia španielskej vlády pôvodne naznačovali, že dnes by mohlo byť známe, aký objem financií dostanú španielske banky od eurozóny. Tá na začiatku júna ponúkla na podporu španielskych bánk 100 miliárd eur.
Zdroj zo španielskeho ministerstva hospodárstva však minulý týždeň povedal, že dnešná schôdzka ministrov financií krajín eurozóny pravdepodobne nepríde s konkrétnymi číslami finančnej pomoci. Ministri plánujú rokovať o podmienkach úveru a zatiaľ nie je isté, či sa im niektoré podarí dnes aj dotiahnuť do konca, dodal zdroj.

Súvisiace články

Aktuálne správy