Lekárnici chcú nové lekárne len pre farmaceutov

Slovenská lekárnická komora chce legislatívny zákaz sietí lekární, zákaz bonifikácie výdaja liekov na lekársky predpis a povinné dodržiavanie jednotlivých cenových pravidiel.

Zakázať vernostný systém na receptové lieky, ktoré majú degradovať lekárnika len na predavača, otváranie nových lekární len farmaceutmi a opätovné zavedenie špecializácie z lekárenstva ako podmienky pre vedenie lekárne. To je len časť z návrhov a pripomienok, ktoré Slovenská lekárnická komora (SLeK) odovzdala ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej k pripravovaným novelám zdravotníckych zákonov. Ako informoval prezident SLeK Tibor Czuľba, z množstva pripomienok za najdôležitejšie komora považuje legislatívny zákaz sietí lekární, zákaz bonifikácie výdaja liekov na lekársky predpis a povinné dodržiavanie jednotlivých cenových pravidiel.

V lekárňach, ktoré v súčasnosti prevádzkujú laici, by sa mala podľa návrhu SLeK posilniť zodpovednosť odborného zástupcu, aby nebol závislý na laickom rozhodnutí. V neposlednom rade navrhuje komora aj návrat k pôvodnému výdaju očkovacích látok a zavedenie povinného členstva v stavovských organizáciách v zdravotníctve.

K pôvodnému výdaju očkovacích látok, ktoré fungovalo do konca minulého roka, sa plánuje vrátiť aj ministerstvo zdravotníctva. Vakcíny tak už nebudú musieť kupovať lekári a skladovať ich v ambulanciách, ako to presadil exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Návrat k pôvodnému stavu bude znamenať, že rodič na recept lekára vyberie vakcínu, ktorú následne prinesie do ambulancie, kde lekár dieťa zaočkuje.

Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo viaceré organizácie na podávanie pripomienok a návrhov k pripravovanej novelizácii zákona o liekoch a zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy