Systém DRG ide podľa harmonogramu

V nasledujúcom polroku sa na DRG budú pripravovať najmä jeho užívatelia a teda nemocnice, zdravotné poisťovne a dodávatelia softvéru.

Slovenská verzia DRG (Diagnoses Related Groups – skupiny súvisiacich diagnóz) ide podľa harmonogramu. Ostrá prevádzka systému by tak podľa plánu mohla začať 1. januára budúceho roka. Konštatuje to riadiaci výbor DRG na základe materiálov, ktoré mu predložilo Centrum pre klasifikačný systém Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Slovenská verzia DRG má za sebou už klasifikáciu diagnóz i výkonov. Ustanovili sa aj pravidlá kódovania, aby sa mohli zatriediť prípady hospitalizácií. Úrad preložil riadiacemu výboru aj DRG definičnú príručku, ktorá detailne popisuje zatrieďovanie prípadov hospitalizácií do 1 194 DRG skupín, či katalóg prípadových paušálov, ktorý definuje DRG skupiny a ich ekonomickú a klinickú náročnosť.
V druhom polroku sa na DRG budú pripravovať najmä užívatelia a teda nemocnice, zdravotné poisťovne a dodávatelia softvéru. Približne tritisíc ľudí sa bude prioritne zameriavať na pravidlá kódovania. Nasledujúce mesiace čaká systém aj úprava dátových rozhraní a zabezpečovať sa bude aj komunikácia s dodávateľmi softvérov do nemocníc a zdravotných poisťovní. Ako informoval Milan Michalič z ÚDZS, ostrá prevádzka DRG na úrovni zberu dát by sa mala začať na začiatku budúceho roka, pričom úhrady podľa nového systému sa môžu začať najskôr v roku 2014.

Zásadný vplyv na plnenie harmonogramu majú v súčasnosti dva procesy, ku ktorým riadiaci výbor zaviazal úrad. A to predložiť ministerstvu zdravotníctva zoznam zdravotných výkonov a revidovanú a rozšírenú klasifikáciu diagnóz. ÚDZS zároveň od druhej polovice júla usporiada workshop k DRG. Na úrovni expertných pracovných skupín bude systém detailne prezentovaný a následne sa začne so vzdelávaním užívateľov.

Riadiaci výbor pre DRG je zložený so zástupcov Ministerstva zdravotníctva SR, Asociácie fakultných nemocníc, Asociácie nemocníc Slovenska, všetkých troch zdravotných poisťovní a ÚDZS.

Súvisiace články

Aktuálne správy