Slovenská ekonomika sa nevyhne strate dynamiky

Hoci vytvorenie novej vlády v Grécku aspoň trochu zahnalo pochybnosti o rozpade eurozóny, v najnovšej štvrťročnej prognóze spoločnosti Ernst & Young na letné obdobie Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) poukazuje na pravdepodobné zhoršenie zdravia európskej ekonomiky v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch, pričom podľa optimistického scenára by slabé oživenie mal priniesť rok 2013.

Bratislava 9. júla (TASR) – Hoci vytvorenie novej vlády v Grécku aspoň trochu zahnalo pochybnosti o rozpade eurozóny, v najnovšej štvrťročnej prognóze spoločnosti Ernst & Young na letné obdobie Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) poukazuje na pravdepodobné zhoršenie zdravia európskej ekonomiky v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch, pričom podľa optimistického scenára by slabé oživenie mal priniesť rok 2013.
V rámci prognózy sa predpokladá, že v gréckom úspornom programe sa pokročí a že sa ostatným členským štátom eurozóny, ako napríklad Španielsku a Taliansku, podarí vyhnúť ďalším závažným finančným turbulenciám. Ak sa tento predpoklad splní, koncom roka 2012 by sa mala znižovať averzia voči riziku na finančných trhoch, v podnikoch a domácnostiach, hoci produkcia v eurozóne ako celku by mala podľa prognózy tento rok klesnúť o 0,6 %. Akékoľvek oživenie bude v roku 2013 mierne z dôvodu mnohých nepriaznivých vplyvov pôsobiacich na eurozónu s očakávaným 0,4-% rastom.
Hospodársky rast v rámci regiónu nie je ani zďaleka konzistentný, charakterizuje ho prehlbujúca sa priepasť medzi kľúčovými, najmä severskými krajinami eurozóny a ich južnými susedmi. Odvtedy, čo sa v prognóze EEF prvýkrát pred 18 mesiacmi upozornilo na rastúcu divergenciu v ekonomickej výkonnosti, vývoj tejto disparity sa zrýchlil. Napriek tomu, že sa niektorým kľúčovým krajinám eurozóny podarí tento rok vyhnúť recesii a nasledujúci rok vykázať primeraný rast, v prognóze EEF sa očakáva, že okrajové krajiny ďalší rast nezaznamenajú skôr ako v roku 2014. Navyše, súčasná vysoká nezamestnanosť najmä mladých ľudí v týchto krajinách by mohla ohroziť stabilitu spoločnosti.
„Očakáva sa, že slovenská proexportne orientovaná ekonomika sa v roku 2012 nevyhne strate dynamiky, pretože kríza vládneho trhu v eurozóne oslabuje regionálny dopyt po tovare dlhodobej spotreby, ako sú vozidlá a elektronické zariadenie. Tento vývoj bude mať následne vedľajšie účinky na investície a zamestnanosť, pričom oslabí spotrebiteľský dopyt. Celkovo očakávame, že rast HDP v roku 2012 dosiahne 1,7 % (pokles z 3,3-% úrovne v roku 2011) a v roku 2013 sa jeho tempo zrýchli a dosiahne približne 2 %. Hospodársky rast však zostane pod úrovňou svojho potenciálu, pretože pomalé oživenie v eurozóne zaťažuje export a produkciu. Očakávame, že HDP v rokoch 2014 – 2016 porastie tempom o niečo vyšším ako 4 %,“ uviedol Dalimil Draganovský, partner spoločnosti Ernst & Young v Slovenskej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy