Prebytok zahraničného obchodu prevýšil 2 mld. eur

Zahraničný obchod Slovenska bol po piatich mesiacoch tohto roka v takom prebytku, ako v minulom rekordnom roku po desiatich mesiacoch

Prebytok zahraničného obchodu Slovenska naďalej výrazne rastie. Už po piatich mesiacoch tohto roka totiž prekonal hranicu dvojmiliardovú hranicu a ku koncu mája predstavoval 2,043 mld. eur. V samotnom máji pritom prebytok zahraničného obchodu podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR stúpol o 560,1 mil. eur. Medziročne tak bola bilancia zahraničného obchodu lepšia o takmer 1,3 mld. eur. Pre porovnanie, v minulom rekordnom roku hranicu 2 mld. eur prebytok zahraničného obchodu prevýšil až v októbri a za celý vlaňajšok dosiahol niečo cez 2,4 mld. eur.

Celkový dovoz tovaru na Slovensko pritom v piatom mesiaci tohto roka medziročne prvýkrát v tomto roku poklesol, a to o 2,1 % na 4,716 mld. eur. Naopak vývoz si napriek spomaleniu dynamiky udržiava medziročný rast, ktorý v máji dosiahol 7,2 %. Celkovo sa zo Slovenska v máji vyviezol tovar za 5,276 mld. eur. Za celých päť mesiacov tak v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol celkový vývoz tovaru o 9,3 % na 25,002 mld. eur a celkový dovoz o 3,8 % na 22,959 mld. eur.

Slovensko sa tak po prevažne deficitných výsledkoch zahraničného obchodu po kríze dostalo k prebytkovej obchodnej bilancii. Za posledné tri roky totiž zahraničný obchod skončil v mesačnom schodku iba štyrikrát a kumulatívne ročné prebytky vykazuje už od roku 2009. Rekordný prebytok slovenská obchodná bilancia vykázala v minulom roku, keď vývozy prevýšili dovozy o vyše 2,4 mld. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy