M&S odhaduje, že v 1. kvartáli dosiahol najslabšie tržby za 3,5 roka

Londýn 8. júla (TASR) – Britský odevný reťazec Marks & Spencer (M&S) odhaduje, že v uplynulom 1. kvartáli dosiahol najslabšie tržby za 3,5 roka. Jedným z dôvodov bolo aj mimoriadne daždivé počasie na britských ostrovoch v období apríl-jún, čo sa zvlášť negatívne odrazilo na dopyte po dámskom oblečení.
M&S, ktorý má svoje prevádzky aj na Slovensku, už v minulom obchodnom roku 2011/2012 zaznamenal pokles zisku, prvý po troch rokoch. Môže za to dlhová kríza a úsporné opatrenia, ktoré zavádzajú jednotlivé štáty, čo znižuje kúpnu silu spotrebiteľov a núti ich kontrolovať svoje výdavky.
Najväčší maloobchodný predajca odevov v Británii, ktorý okrem oblečenia ponúka aj bytové doplnky a lahôdky, predpovedá, že jeho tržby v britských obchodoch za tri mesiace do konca júna klesli medziročne o 3 %. To je výraznejšie zníženie predaja ako o 0,7 % v období január-marec 2012, a bude to najhorší kvartálny výsledok od posledných troch mesiacoch krízového roka 2008.
Na porovnanie, v predchádzajúcom obchodnom roku 2011/2012, ktorý sa skončil 31. marca, vzrástli tržby reťazca M&S so 128-ročnou históriou medziročne o 2 % na 9,9 miliardy GBP (12,42 miliardy eur), pričom obrat britkých predajní sa medziročne zvýšil o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy