Nemocnice by na rekonštrukcie potrebovali milióny eur

Podľa údajov z minulého roku by nemocnice na modernizáciu potrebovali viac ako 500 mil. eur. Ide o takzvaný skrytý dlh v zdravotníctve.

Viac ako 150 mil. eur predstavuje v súčasnosti celkový dlh v zdravotníctve. Ak by štát v rokoch 2009 a 2011 neposkytol finančnú pomoc na oddlženie nemocníc, výška dlhu by sa vyšplhala až na pol miliardy eur. V zdravotníctve sa však vyskytuje aj ďalší takzvaný skrytý dlh, ktorý je podľa údajov z roku 2011 vo výške viac ako 500 mil. eur. Ide o sumu, ktorú by potrebovali nemocnice na investovanie do efektívnosti a moderných prístrojov.

Agentúra SITA oslovila tri nemocnice s otázkou, aké finančné prostriedky by potrebovali na modernizáciu svojich budov, prípadne na vyriešenie havarijných stavov. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), by podľa hovorkyne Petry Maťašovskej len na nevyhnutné opravy a vyriešenie havarijného stavu potrebovala viac ako 3,6 mil. eur. „Technický stav budov UNB zodpovedá ich veku a dlhodobému podfinancovaniu z hľadiska investícií a opráv. Radšej ako investovať do sanovania morálne opotrebovanej budovy by sme privítali dlhodobo udržateľné riešenie v podobe novej modrenej nemocnice,“ uviedla Maťašovská.

O čosi väčšiu sumu vyčíslila Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Na rekonštrukciu a modernizáciu zariadenia ambulantnej starostlivosti by potrebovali 1, 4 mil. eur. Ďalších 6,5 mil. eur by si vyžiadal urgentný príjem. „Potrebujeme umiestniť 5 ambulancií na zabezpečenie činnosti Združenej tkanivovej banky a okrem toho vytvoriť v laboratórnej časti super čisté prostredie,“ informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Ako ďalej pokračovala, na jednotke intenzívnej starostlivosti a ARO majú nedostatok operačných sál. Rekonštruovať potrebujú aj pristávaciu plochu pre vrtuľníky leteckej záchrannej služby a splniť i ďalšie kritériá pre činnosť urgentného príjmu koncovej nemocnice. Okrem väčších akcií je pred nimi aj oprava výťahov v Monoblokoch, plynovej kotolne či elektrických zariadení, ktoré sa pohybujú v stovkách eur.

So zlým stavom budov i väčšiny technických zariadení bojuje aj Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Komplexnú rekonštrukciu odhadujú na milióny eur. „Z pohľadu plynulého zabezpečenia prevádzky nemocnice by sme najakútnejšie potrebovali rekonštruovať tepelné hospodárstvo, teda kotly a rozvody tepla, ktoré fungujú na princípe pary, čo je energeticky náročné a dochádza k veľkým únikom na ceste z kotolne do areálu,“ povedala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje. Rekonštrukciu tepelného hospodárstva vyčíslili na 3 až 5 mil. eur. Ďalších 250 tis. eur by si vyžiadala oprava a zateplenie bočných stien monoblokov. Rekonštrukciu by si zaslúžila aj presklená strecha návštevnej haly, ktorá je už nejaký čas z bezpečnostných dôvodov uzatvorená.

Ako Maťašeje ďalej uviedla, v dohľadnom čase plánujú opraviť cestu v areáli nemocnice. Od septembra minulého roku sa v Banskobystrickej nemocnici realizuje projekt Komplexnej rekonštrukcie operačných sál, urgentného príjmu a centrálnej sterilizácie v hodnote 26,5 mil. eur, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou. „Verejným obstarávaním už prešiel projekt rekonštrukcie Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny. Výška tejto investície je približne 330 tis. eur,“ dodala Maťašeje.

Súvisiace články

Aktuálne správy