Pokles španielskeho priemyslu sa v máji spomalil, ale asi nie nadlho

Madrid 7. júla (TASR) – Produkcia španielskeho priemyslu v máji klesla, ale menej ako v prechádzajúcom mesiaci, a tiež menej, ako očakávali analytici. Informoval o tom štatistický úrad INE.
Po očistení od kalendárnych vplyvov sa výkon španielskeho priemyslu v máji znížil medziročne o 6,1 %, zatiaľ čo ešte v apríli sa prepadol o 8,3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews, odhadovali, že objem výroby v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, sa v máji zníži medziročne o 8,1 %.
Júnový prieskum medzi manažérmi z výrobného sektora naznačuje, že situácia v španielskom priemysle sa tak skoro nezlepší. Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit klesol totiž minulý mesiac na 41,1 bodu z májových 42, čo je ešte horší výsledok ako 41,5 bodu, ktoré očakávali trhy. Navyše, júnový pokles PMI bol najstrmší za viac ako tri roky. Dôvodom je znižovanie domáceho dopytu aj exportu.
Ekonomika krajiny sa tak prepadá stále hlbšie do recesie a miera nezamestnanosti stúpa. Bez práce je už takmer každý štvrtý obyvateľ Španielska v produktívnom veku.
V 1. štvrťroku sa výkon španielskej ekonomiky znížil medzikvartálne o 0,3 %. Údaje za 2. štvrťrok síce ešte nie sú vyhodnotené, ale viaceré kľúčové ukazovatele signalizujú, že pád hospodárstva sa prehĺbil.

Súvisiace články

Aktuálne správy