Bioplynovú stanicu v Choňkovciach plánujú doplniť o novú sušičku

Choňkovce 7. júla (TASR) – Jedinečný projekt z pohľadu regiónu realizuje druhý rok vo svojom areáli Poľnohospodárske družstvo (PD) Choňkovce v Sobranskom okrese. Produkuje totiž elektrinu prostredníctvom alternatívneho zdroja energie – bioplynovej stanice, ktorá využíva pre svoju činnosť poľnohospodárske plodiny, ako aj maštaľný hnoj či takzvanú kejdu.
Ako TASR informoval predseda PD Choňkovce Ján Petro, výstavba spomínanej bioplynovej stanice si vyžiadala približne 2,7 milióna eur, pričom 50 % nákladov financovali cez získanú eurodotáciu.
V bioplynovej stanici sa premiešava kukuričná siláž s kejdou – kvapalným hnojom spod ošípaných a hovädzieho dobytka, ako aj klasickým maštaľným hnojom. Vytvorená hmota sa následne dáva do fermentačnej nádrže.
"Napokon z toho vzniká plyn, ktorý sa spaľuje v agregátoch a tie potom vyrábajú elektrickú energiu," objasnil Petro s tým, že vyprodukovanú elektrinu následne predávajú do distribučnej siete.
Predseda PD dodal, že svoj alternatívny zdroj energie chcú v tomto roku doplniť o ďalšie zariadenie. "Pripravujeme projekt na využitie tepla. Plánujeme vybudovať sušičku, v ktorej by sa mal sušiť digestát z bioplynovej stanice, výpalky, ale aj vypestovaná lucerna pre našu živočíšnu výrobu či drevoštiepka pre vykurovanie."
"Náš projekt by mohol začať fungovať ešte v tomto roku," poznamenal s tým, že ide o investíciu na úrovni približne 400.000 eur. Vynaložené financie by sa mali družstvu vrátiť približne do štyroch rokov, myslí si Petro. "V prípade bioplynovej stanice rátame s návratnosťou približne v horizonte siedmich rokov," poznamenal.
Kombinácia bioplynovej stanice a spomínanej sušičky je podľa Petrových slov pravdepodobne prvým projektom svojho druhu na Slovensku. "V Českej republike to už funguje približne na štyroch miestach," podotkol predseda PD Choňkovce s tým, že pri financovaní nového projektového zámeru plánujú využiť okrem vlastných prostriedkov dotačné, prípadne úverové zdroje.

Súvisiace články

Aktuálne správy