Úrady v Nemecku začali vyšetrovať Deutsche Bank pre škandál s Libor

Frankfurt nad Mohanom 7. júla (TASR) – Globálne vyšetrovanie manipulácie s úrokovou sadzbou Libor sa už rozšírilo do Nemecka. Podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, nemecký úrad pre dohľad nad bankovým trhom začal preverovať Deutsche Bank (DB).
Škandál odštartovala britská banka Barclays, ktorej úrady pre finančný dohľad v USA a Británii uložili rekordnú pokutu 290 miliónov libier (364,09 milióna eur) pre manipuláciu s kľúčovou medzibankovou sadzbou Libor. Tá stanovuje úrok, za ktorý si banky vzájomne požičiavajú peniaze. Regulačné úrady v Británii a USA zistili, že Barclays roky manipulovala s touto sadzbou najskôr preto, aby zvýšila svoj zisk, a potom zase, aby zamaskovala, ako vážne ju zasiahla finančná kríza.
Pre škandál sa vzdali svojich funkcií generálny riaditeľ banky Barclays Bob Diamond i predseda správnej rady Marcus Agius. Do aféry sú však zaplatené viaceré svetové banky.
Manipulácie s Libor už preverujú úrady v USA, Európe, Japonsku aj v Kanade a ukazuje sa, že do škandálu je namočených minimálne tucet veľkých bánk, avšak zatiaľ iba Barclays priznala svoju chybu. Vládni londýnski politici žiadajú, aby boli vinníci potrestaní. Škandál totiž vrhá tieň aj na predchádzajúcu labouristickú vládu. Prípadom sa už začal zaoberať britský úrad pre vyšetrovanie podvodov a korupcie (SFO).
Nemecká Deutsche Bank k prípadu uviedla len toľko, že spolupracuje s americkými aj európskymi úradmi pri vyšetrovaní manipulácií s Libor.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy