Nová grécka vláda je pripravená uskutočniť rozsiahle reformy

Atény 6. júla (TASR) – Nová grécka vláda je pripravená uskutočniť rozsiahle štrukturálne reformy, ktoré sú podmienkou záchranného úveru. Uviedol to dnes v parlamente premiér Antonis Samaras, keď poslancom predstavil program svojho kabinetu.
Vláda sa podľa neho sústredí na privatizáciu štátnych podnikov, ako sú napríklad železnice, a na liberalizáciu trhu s energiou.
Samaras priznal, že Grécko zaostáva v plnení reforiem, na ktorých sa dohodlo s medzinárodnými veriteľmi. Májové voľby totiž nepriniesli víťaza, ktorý by dokázal zostaviť vládu. Grécko sa tak ocitlo v patovej situácii a občania museli ísť 17. júna znova k volebným urnám. Ale ak Atény nebudú plniť podmienky záchranného balíka, hrozí im, že nedostanú ďalšiu splátku z úveru. Samaras v tejto súvislosti vyhlásil, že "veritelia musia prestať podkopávať snahy Grécka o zvládnutie krízy upozorneniami, že bude možno nútené odísť z eurozóny".
V parlamente sa dnes začala trojdňová rozprava o programe novej vlády a opatreniach na zníženie zadlženosti Grécka, ktorú zavŕši hlasovanie o dôvere.
V Grécku sú tiež na kontrolnej misii inšpektori Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), takzvanej Trojky, ktorí majú preveriť stav ekonomiky. Nová grécka vláda sa ich pokúša presvedčiť, aby Aténam zmiernili podmienky záchranného úveru a poskytli im viac času na splnenie fiškálnych cieľov.
Grécki predstavitelia sa snažia využiť zmenu v prístupe eurozóny k boju s dlhovou krízou a presadiť zmiernenie podmienok finančnej pomoci, ktorá síce zachránila krajinu pred bankrotom, ale zavádzanie úsporných opatrení má za následok prehlbovanie recesie a rast nezamestnanosti.
Európski veritelia síce naznačili, že sú ochotní diskutovať o možných úpravách záchranného programu, pri ktorých sa zohľadní jednak čas stratený opakovaním volieb a tiež prehĺbenie recesie, ale hlavné podmienky nezmenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy