MH začalo rokovať o predaji minoritného podielu SPP

Rezort hospodárstva má tak do tretieho kvartálu tohto roku čas rozhodnúť o ďalšom postupe, na základe ktorého vláda následne dá finálny verdikt o prevode minoritného podielu v SGH. V hre je pritom podľa rezortu aj uplatnenie predkupného práva Slovenska.

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) začalo rokovať s českou spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a. s. (EPH) o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V (SGH). Práve prostredníctvom firmy Slovak Gas Holding vlastnia zahraniční akcionári E.ON Ruhrgas a GdF Suez 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, a.s. (SPP). Vyplýva to z materiálu, ktorý na piatkovom rokovaní vzala vláda na vedomie. Rezort hospodárstva má tak do tretieho kvartálu tohto roku čas rozhodnúť o ďalšom postupe, na základe ktorého vláda následne dá finálny verdikt o prevode minoritného podielu SGH. V hre je pritom podľa rezortu aj uplatnenie predkupného práva Slovenska.

Prvé rokovanie ministerstva hospodárstva so zástupcami EPH sa uskutočnilo 21. júna tohto roku. „Na stretnutí odzneli prvé návrhy tém a okruhov, o ktorých by predstavitelia EPH chceli s MH rokovať v rámci diskusie o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry v SGH. Tieto počiatočné tézy poslúžia ako vstup do analýz, ktoré MH v tejto súvislosti vykoná,“ píše ministerstvo v materiáli.

Spoločnosti E.ON Ruhrgas a GdF Suez už poslali rezortu hospodárstva list, v ktorom mu oznámili, že vstúpili do rokovania so spoločnosťou EPH o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti SGH. Súčasťou navrhovanej transakcie by malo byť prefinancovanie akvizície a následný prevod celého 100 % podielu v SGH na EPH. Listom bolo ministerstvo tiež informované o tom, že spoločnosť EPH ešte v minulom roku vykonala due diligence s výnimkou akcionárskej zmluvy SPP.

V rámci rokovaní zabezpečí MH sprístupnenie akcionárskej zmluvy týkajúcej sa akcií SPP spoločnosti EPH s cieľom dokončenia procesu due diligence. Paralelne s týmto procesom MH začne hľadať poradcu na posúdenie ekonomických a právnych dopadov možnej zmeny vlastníckej štruktúry SGH. Mandátom poradcu bude, okrem iného, aj transakčné poradenstvo a odborná asistencia pri negociovaní súvisiacich dokumentov vrátane možnej úpravy existujúcej akcionárskej zmluvy, prípadne prípravy novej dokumentácie.

Cieľom Slovenska je totiž podľa rezortu zlepšiť postavenie štátu ako majoritného vlastníka SPP. „Po vyhodnotení súčasného postavenia jednotlivých akcionárov analýza navrhne, ktoré oblasti by mohli byť predmetom zmien a rokovaní so spoločnosťou EPH s cieľom zlepšiť postavenie a posilniť vplyv Slovenskej republiky v SPP,“ uvádza sa v materiáli.

Pri rokovaniach sa bude brať do úvahy aj navrhovaná legislatíva transponujúca tretí energetický balíček. Nový zákon o energetike totiž stanovuje nový režim možností, ako oddeliť výrobné a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy resp. od prevádzky prepravnej siete, ktorý má na starosti spoločnosť eustream, a.s. Do 1. októbra tohto roku totiž môže vláda na návrh ministerstva hospodárstva určiť, či sa použije vlastnícke oddelenie prevádzkovateľa prepravnej siete od SPP. Ak vláda do tohto dátumu nerozhodne, eurstream sa bude musieť odčleniť. Ak sa vláda rozhodne pre neoddelenie, SPP bude môcť naďalej fungovať ako vertikálne integrovaný podnik vrátane spoločnosti eustream.

Slovenský plynárenský priemysel je nadnárodná energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku (51 %) a konzorcium Slovak Gas Holding pozostávajúce zo spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ (49 %). Zahraniční akcionári vstúpili do SPP v roku 2002. Český konglomerát EPH, v ktorom 40-percentný podiel drží aj investičná skupina J&T, tvorí viac ako 20 firiem, ktoré podnikajú vo výrobe elektriny, tepla a v obchode s elektrinou.

Súvisiace články

Aktuálne správy