MPSVR chce zmierniť zvýšenie poplatkov v 2. pilieri

Zvýšenie poplatkov za správu dôchodkového fondu a poplatkov za zhodnotenie majetku v fonde by podľa nového návrhu malo sprevádzať zníženie poplatku pre penzijnú spoločnosť za vedenie dôchodkového účtu zo súčasného 1 % na 0,75 % zo sumy mesačného príspevku.

opakovaná správa

BRATISLAVA 5. júla (SITA) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) predložilo nový návrh poplatkov, ktoré účtujú dôchodkové správcovské spoločnosti sporiteľom v druhom pilieri. Zvýšenie poplatkov za správu dôchodkového fondu a poplatkov za zhodnotenie majetku vo fonde by podľa nového návrhu malo sprevádzať zníženie poplatkov pre penzijnú spoločnosť za vedenie dôchodkového účtu zo súčasného 1 % na 0,75 % zo sumy mesačného príspevku. Menej by si mala z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Podľa návrhu rezortu práce by mala poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie. Vyplýva to z nového návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorého súčasťou je aj návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Rezort práce pôvodne navrhoval len zvýšenie poplatkov pre sporiteľov, ktoré sú hlavným príjmom dôchodkových spoločností. Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty majetku zostane len v garantovanom fonde, v negarantovaných fondoch sa tento poplatok zvýši dvojnásobne na 0,6 % z čistej hodnoty majetku sporiteľa. Zvýši sa tiež poplatok za zhodnotenie majetku vo všetkých fondoch, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor.

Samotné ministerstvo práce pritom v pôvodnom legislatívnom návrhu priznalo, že pre zvýšenie poplatkov si sporitelia v druhom pilieri nasporia na dôchodok menšiu sumu. „Zvýšenie odplaty za správu majetku v negarantovanom dôchodkovom fonde a zvýšenie odplaty za zhodnotenie majetku v dôchodkových fondoch zníži výslednú nasporenú sumu sporiteľov v dôchodkových fondoch,“ uviedol pôvodne rezort práce. V aktuálnom návrhu už ministerstvo tvrdí, že zníženie výslednej nasporenej sumy sporiteľov „bude čiastočne zmiernené znížením tvorby správneho fondu Sociálnej poisťovne z príspevku sporiteľa na starobné dôchodkové sporenie a tiež znížením odplaty za vedenie osobného dôchodkového účtu“.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pritom vo svojich výpočtoch predpokladá, že zvýšenie poplatku za zhodnotenie úspor zo súčasných 5,6 % na 10 % zo zhodnotenia nepovedie k vyšším výnosom pre sporiteľov. Pri súčasnom nastavení dlhopisového dôchodkového fondu totiž počíta s priemerným ročným zhodnotením na úrovni 2,5 % a rovnaké očakávané zhodnotenie uvádza aj pri navrhovanom garantovanom dôchodkovom fonde. Pri súčasnej podobe akciového fondu ráta s priemerným 3,5-percentným ročným zhodnotením a s takým istým zhodnotením kalkuluje aj pri navrhovanom negarantovanom dôchodkovom fonde.

Ak by súčasná vláda neznížila výšku príspevkov do druhého piliera a nemenila poplatky, tak by mal sporiteľ zarábajúci priemernú mzdu po 40 rokoch sporenia na svojom dôchodkovom účte v akciovom fonde 133,5 tis. eur. Po znížení sadzby príspevkov do druhého piliera zo súčasných 9 % na 4 % z hrubej mzdy by nasporená suma klesla na 59,3 tisíca eur. Ak sa pri výpočtoch zohľadnia aj vyššie poplatky pre sporiteľov, tak výsledná nasporená suma klesne ešte viac, a to na 56,8 tisíca eur.

V prípade garantovaného dlhopisového fondu by rovnaký sporiteľ pri 9-percentnom príspevku za 40 rokov na penzijnom účte nasporil takmer 120,6 tis. eur. Keďže sa má príspevková sadzba znížiť na 4 % z hrubej mzdy, nasporená suma by klesla na takmer 53,6 tisíca eur. Vzhľadom na vyšší poplatok za zhodnotenie v garantovanom fonde sa však suma dôchodkových úspor zníži ešte viac, a to na 53,1 tisíca eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy