Grécko verí v zmiernenie podmienok, ponúkne urýchlenie privatizácie

Atény 4. júla (TASR) – Nový grécky premiér plánuje na stretnutí s medzinárodnými veriteľmi ponúknuť urýchlenie privatizácie a okresanie verejného sektora výmenou za výhodnejšie úverové podmienky pre Grécko. Uviedli to dnes grécke médiá.
Zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu na nižšej úrovni už v utorok (3.7.) začali inšpekciu na jednotlivých ministerstvách, aby takzvaná Trojka medzinárodných veriteľov zhodnotila pokrok v reformách zo strany Grécka. Zástupcovia Trojky na najvyššej úrovni by mali začať rokovania s predstaviteľmi novej gréckej vlády vo štvrtok (5.7.).
Podľa správy v denníku Kathimerini premiér Antonis Samaras dúfa, že sa mu podarí ponukou urýchlenia privatizácie a okresania verejného sektora presvedčiť veriteľov, aby súhlasili s predĺžením obdobia pre Atény na splnenie stanovených cieľov vo fiškálnej oblasti.
Ešte v utorok hovorca vlády Simos Kedikoglu povedal, že vláda plánuje medzinárodným inšpektorom prezentovať "alarmujúce" údaje o recesii a nezamestnanosti s cieľom presadiť prehodnotenie podmienok záchranného úveru. Ako dodal, údaje by mali demonštrovať, že súčasný úsporný program, stanovený medzinárodnými veriteľmi, je kontraproduktívny.

Súvisiace články

Aktuálne správy