MOL kúpil v Česku 124 čerpacích staníc siete Pap Oil

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL, do ktorej patrí aj slovenský Slovnaft, posilňuje svoje pôsobenie na českom trhu. So spoločnosťami Bohemia Realty Company a Pap Oil čerpací stanice totiž v utorok podpísala sériu dohôd o odkúpení 124 čerpacích staníc siete Pap Oil. „Investícia je v súlade so strategickým zámerom skupiny MOL posilniť jej pôsobenie na českom trhu a zvýšiť podiel na maloobchodnom trhu s palivami,“ informovala spoločnosť MOL. Výšku investície nezverejnila.

Po úspešnom zavŕšení akvizície bude MOL prevádzkovať na českom trhu 149 čerpacích staníc, čím sa s približne 5-percentným kombinovaným maloobchodným trhovým podielom stane piatym najväčším hráčom na trhu. „Skupina MOL bude ďalej zvažovať všetky trhové príležitosti, celkovo by chcela v strednodobom horizonte dosiahnuť v Českej republike aspoň 10-percentný podiel v maloobchode s palivami,“ uviedla firma MOL. Uzavretie aktuálnej akvizície je predmetom splnenia určitých podmienok, medzi inými aj získania kladného stanoviska českého protimonopolného úradu.

Skupina MOL v Českej republike pôsobí prostredníctvom spoločnosti Slovnaft Česká republika a je aktívna v maloobchode a veľkoobchode s ropnými produktmi. Slovnaft Česká Republika vlastní 25 čerpacích staníc, ktoré sú prevádzkované pod značkou Slovnaft. Kým veľkoobchodný trhový podiel spoločnosti sa na tamojšom trhu odhaduje na 18 %, podiel v maloobchode predstavuje len 0,7 %.

MOL drží v Slovnafte majoritný 98,4-percentný podiel. Maďarský MOL je medzinárodnou integrovanou ropno-plynárenskou skupinou v strednej a východnej Európe so sídlom v Budapešti. Svoju činnosť vykonáva v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy