Parlament nezískal väčšiu právomoc pri rozhodovaní o eurovale

Bratislava 3. júla (TASR) – Parlament nezískal väčšiu právomoc pri rozhodovaní o dočasnom aj trvalom eurovale. Takéto návrhy z dielne Jozefa Kollára (SaS) totiž nezískali podporu pléna, ktoré tak dnes odmietlo zmenu zákona o špecifických štátnych zárukách aj ústavného zákona o spolupráci Národnej rady SR a vlády SR v záležitostiach Európskej únie.
"Na základe ústavy parlament schvaľuje slovenský štátny rozpočet, kontroluje jeho plnenie a rovnako schvaľuje aj štátny záverečný účet. V prípade záväzkov, ku ktorým pristúpila SR, však s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou tieto záväzky prekročia ročné príjmy Slovenska a rozhodovanie o nich necháme v rukách jednej osoby," odôvodnil v rozprave svoj návrh Kollár.
Pri rozhodnutiach súvisiacich s plnením záväzkov z eurovalov zo strany ministra financií navrhoval, aby sa k nim najprv vyjadrili poslanci. Tí by rozhodli, či s tým súhlasia, alebo nie. "Touto cestou pôjdu aj ostatné kľúčové štáty eurozóny," upozornil opozičný poslanec na aktuálne dianie v Nemecku. Tam ústavný súd povedal, že národný parlament musí mať kontrolu nad rozpočtom štátu, a to aj v prípade, že sa zapája do medzinárodných mechanizmov. "Dokonca vyjadril názor, že v prípade konštituovania mechanizmu so značnou finančnou dôležitosťou, ktorý môže viesť k prebratiu presne nevyčísliteľného bremena zaťažujúceho rozpočet, je potrebné zabezpečiť, aby to opätovne povinne odsúhlasil národný parlament," reprodukoval rozhodnutie pokiaľ ide o pomoc Grécku. Dodal, že aktuálne nemecký súd rozhoduje aj o trvalom eurovale – Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS).

Súvisiace články

Aktuálne správy