Poslanci posunuli návrhy SDKÚ-DS k hypotékam do 2. čítania

Návrhy v rámci novely zákona o bankách z dielne SDKÚ-DS týkajúce sa hypotekárnych úverov majú šancu na úspech. Poslanci totiž návrh novely posunuli do druhého čítania.

Návrhy opozičnej SDKÚ-DS týkajúce sa hypotekárnych úverov majú šancu na úspech. Parlament totiž posunul novelu zákona o bankách, ktorú predložil poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, do druhého čítania. Podľa návrhu sa má napríklad klientom umožniť predčasne bez poplatku splatiť aj iba časť úveru a má sa tiež klientom uľahčiť prechod od jednej financujúcej banky k druhej.

Banky si totiž podľa SDKÚ-DS predlžujú čas, do ktorého musia vyčísliť zostatok súčasného úveru a súhlasiť so záložným právom druhej banky v rámci prechodu klienta do nej. Klient ako dlžník tak nemusí mať dostatok času na vykonanie všetkých úkonov do tzv. refixu sadzby a za mimoriadnu splátku tak musí zaplatiť. Problematickým sa tiež javí skutočnosť, že v približne jednej polovici bánk, ktoré ponúkajú úvery na bývanie, je potrebné žiadosť o predčasné splatenie doručiť aspoň mesiac pred plánovaným vyplatením. Návrhom sa preto ukladá povinnosť bánk informovať klienta o úrokovej sadzbe dva mesiace pred konečným termínom, ktorý od klienta vyžadujú. Teda od okamihu, keď klientovi upovedomenie odošlú, musia počas dvoch mesiacov prijímať žiadosť o predčasné splatenie bez akejkoľvek finančnej penalizácie.

SDKÚ-DS zároveň chce zjednotiť informovanie o úrokovej sadzbe. Zaviedla sa totiž povinnosť bánk zverejňovať úrokové sadzby v štruktúre základná sadzba a ich marža. Každá banka si však podľa Beblavého zvolila inú metodiku a porovnateľnosť nie je žiadna. Súčasné platné znenie zákona o bankách podľa neho len čiastkovo uvádza spôsob, akým sa má úrok rozdeliť. Navrhovaným riešením je splnomocniť Ministerstvo financií SR k vydaniu všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým jasne určí metodiku používanú pri delení úroku na základnú sadzbu a maržu banky.

Parlament však neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa. V ňom poslanci Národnej rady SR za SDKÚ-DS vedení Ľudovítom Kaníkom navrhovali, aby príplatok k príspevku pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa v sume 678,49 eura nedostali tí rodičia, ktorí počas posledných štyroch rokov neboli nemocensky poistení aspoň 270 dní, resp. neboli nemocensky poistení aspoň 190 dní a 80 dní nevykonávali aktivačnú činnosť. Toto sa nemalo vzťahovať na rodičov, ktorí sa pripravovali na budúce povolanie štúdiom na vysokej škole, alebo sa stali absolventmi vysokej školy alebo strednej školy.

Súvisiace články

Aktuálne správy