Kompromis VšZP lekári neprijali

VšZP ponúkla ambulantným lekárom navýšenie o 8 % s platnosťou zmlúv na 12 mesiacov. Lekári boli podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára pripravení urobiť kompromis a ponúkané navýšenie prijať, avšak len na tri mesiace.

Zástupcovia ambulantných lekárov a Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ani v utorok nenašli spoločnú reč. „Situácia s príchodom pána generálneho riaditeľa vypálila inak. Boli nám ponúknuté podmienky, ktoré nemôžeme prijať,“ povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár na brífingu. VšZP ponúkla ambulantným lekárom po utorkových rokovaniach navýšenie platieb o 8 %, s tým, že zmluvy budú uzatvorené na 12 mesiacov.

Ako Kollár spresnil, takéto nevýhodné zmluvy nemôžu uzavrieť na obdobie dlhšie ako tri či štyri mesiace. Zároveň nesúhlasia s redukciou siete o približne 25 %, pretože je to spôsob ako „zneschopniť“ poskytovanie zdravotnej starostlivosti. „Boli sme pripravení aj na obete a to, že zmluvy podpísané na najbližšie mesiace nebudú pokrývať náklady ambulancií. V niektorých ambulanciách sme to chceli riešiť preklenovacím úverom,“ uviedol Kollár. Ak by VšZP prijala kompromis zástupcov ambulantných lekárov, lekári sa v októbri plánovali vrátiť k rokovaciemu stolu. V tejto chvíli to nie je podľa slov Kollára o peniazoch, ale o časových súvislostiach.

Kollár zároveň ubezpečil, že sú pripravení i naďalej pokračovať v rokovaniach. Najbližšie stretnutie so zástupcami VšZP majú naplánované na stredu na siedmu hodinu ráno. Prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová informovala, že veľké percento pediatrov nemá podpísanú zmluvu, čo len svedčí o tom, že situácia ambulancií je veľmi zlá. „K čomukoľvek od piatku pristúpime, bude v súlade zo zákonom. Pacienti zdravotnú starostlivosť dostanú,“ zakončil Kollár.

Súvisiace články

Aktuálne správy