Liberáli chcú zabrániť tomu, aby deti rodili deti

Bratislava 2. júla (TASR) – Strana SaS chce zabrániť tomu, aby deti rodili deti. Mieni tak vyriešiť situáciu, keď sa zväčša rómske 14 či 15-ročné dievčatá stávajú matkami a poberajú rodičovský príspevok. Súčasný stav nepovažujú liberáli za správny a zmeniť ho chcú cez pozmeňovací návrh k novele zákona o rodičovskom príspevku z dielne SDKÚ-DS. "Ak sa zákon dostane do druhého čítania, v čo verím, tak budeme iniciovať pozmeňovací návrh, aby deti nerodili deti," uviedol Jozef Mihál zo SaS.
V súčasnom zákone sa podľa jeho slov píše, že "nárok na rodičovský príspevok nevzniká maloletému rodičovi, ktorý nemá priznané rodičovské práva a povinnosti podľa osobitné predpisu". V praxi to podľa Mihála znamená, že ak 15-ročná dievčina porodí dieťa a súd jej prizná rodičovské práva a povinnosti, vznikne jej nárok na rodičovský príspevok a ten aj poberá, hoci je maloletá. "Budeme teda navrhovať, aby sa jednoznačne povedalo, že nárok na rodičovský príspevok vôbec nie je, ak ide o maloletého rodiča. Bodka," vyhlásil Mihál.
Návrh novely zákona o rodičovskom príspevku od poslancov Ľudovíta Kaníka, Pavla Freša a Viliama Novotného (všetci SDKÚ-DS) sprísňuje poskytovanie rodičovského príspevku. V prípade, že aspoň jeden z rodičov za posledné štyri roky nebol zamestnaný aspoň 270 dní, prípadne 180 dní a zvyšných 90 vykonával aktivačnú činnosť, rodičovský príspevok sa mu má podľa návrhu znížiť o polovicu.
Ak rodina tieto kritériá splní, kedykoľvek sa jej môže rodičovský príspevok vrátiť na plnú sumu. Za prácu sa pritom považuje aj štúdium na vysokej škole alebo absolvovanie v danom období vysokej či strednej školy. Dôvodom, prečo poslanci takýto návrh predložili, je podľa Kaníka zle nastavený sociálny systém na Slovensku. "Cieľom návrhu zákona je zvýšiť motiváciu, nájsť si a udržať zamestnanie," opísal Kaník.

Súvisiace články

Aktuálne správy