Na Cyprus má dnes pricestovať trojka medzinárodných veriteľov

Atény/Nikózia 2. júla (TASR) – Trojka medzinárodných veriteľov, teda predstavitelia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), by dnes mali pricestovať do Nikózie, aby zhodnotili cyperský bankový systém a rokovali o celkovej fiškálnej situácii krajiny.
Minulý týždeň sa Cyprus stal po Grécku, Írsku, Portugalsku a Španielsku piatou krajinou eurozóny, ktorá požiadala o medzinárodnú pomoc, aj keď v prípade Španielska išlo o žiadosť o úver len pre bankový sektor. Cyprus sa do ťažkostí dostal v dôsledku vysokej previazanosti svojho bankového sektora s gréckym dlhom. Podľa odhadov médií potrebuje teraz ostrovná krajina na podporu svojho verejného sektora a bánk okolo 10 miliárd eur.
Prezident Dimitris Christofias, jediný komunistický prezident v Európskej únii, spočiatku nechcel, aby si krajina zobrala úver od Bruselu, nakoľko sa obával prísnych podmienok, ktoré sú s takouto pôžičkou spojené. Nakoniec Nikózia o úver predsa len požiadala, no v úsilí vyhnúť sa prípadným tvrdým podmienkam, krajina stále rokuje aj so štátmi mimo Európskej únie ako Rusko a Čína. Ruská federácia už minulý rok poskytla Cypru úver za 2,5 miliardy eur a minulý mesiac Moskva informovala, že je pripravená poskytnúť ďalšie miliardy.

Súvisiace články

Aktuálne správy