Grécke voľby dopadli pozitívne, veriteľov krajiny ale čakajú ústupky

Bratislava 18. júna (TASR) – Výsledok gréckych parlamentných volieb zvýšil pravdepodobnosť, že situácia v Grécku sa vyvinie v prospech eura a eurozóny. Myslí si to Pavol Kárász zo Slovenskej akadémie vied (SAV). „Grécku vládu, ktorá bude nastupovať, bude čakať nesmierne ťažká úloha,“ povedal dnes pre TASR.
Víťazné strany Nová demokracia a PASOK budú totiž musieť zabezpečiť úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou pre čerpanie medzinárodnej pomoci. Nová vláda bude však musieť presvedčiť aj vlastné obyvateľstvo, že znášanie následkov týchto opatrení je nevyhnutné. „Bude to nesmierne ťažké pre Grécko, ale myslím si, že je to najrýchlejšia cesta k stabilite a k prosperite tejto krajiny,“ skonštatoval Kárász.
Vývoj v Grécku podľa neho možno považovať aj za pozitívny moment z pohľadu budúcnosti Európskej únie a eurozóny. Bude totiž dochádzať k inovácii pravidiel, na základe ktorých tieto zoskupenia fungujú. „Vytvoria sa také pravidlá a také mechanizmy, ktoré zvýšia odolnosť Európy a eurozóny voči možným budúcim výkyvom na svetových finančných trhoch a vo svetovej ekonomike,“ uviedol Kárász.
Ako TASR informoval analytik SAV Vladimír Baláž, dlh Grécka je aj po odpise záväzku voči súkromným veriteľom príliš vysoký na to, aby ho krajina vedela splatiť. Bude preto nutné odčítať aj časť pohľadávok verejných veriteľov. „Tak či tak bude Grécko musieť dostať nejaké úľavy, aby vôbec niečo dokázalo splatiť, lebo trvať na splatení celého dlhu nemá zmysel,“ myslí si Baláž. Ako dodal, ústupky zo strany veriteľov tak budú nevyhnutné.
Snahu budúcich vládnych strán, ktoré avizovali vyjednávanie ohľadne podmienok pomoci ešte pred voľbami, chápe aj Kárász. Grécke hospodárstvo totiž bude potrebovať určité impulzy, aby sa vrátilo k ekonomickému rastu. „Kým ekonomika bude stále v recesii, tak Gréci nemajú šancu vyriešiť svoje problémy,“ upozornil Kárász. Tento fakt podľa neho chápu ej predstavitelia EÚ a eurozóny, ktorí budú ochotní s novou vládou vyjednávať.

Súvisiace články

Aktuálne správy