Kríza v eurozóne „likviduje“ šance na oživenie britskej ekonomiky

Dlhová kríza v eurozóne "likviduje" šance Británie na oživenie ekonomiky. Povedal to pre nedeľník The Sunday Telegraph britský minister financií George Osborne.

Londýn 10. júna (TASR) – Dlhová kríza v eurozóne „likviduje“ šance Británie na oživenie ekonomiky. Povedal to pre nedeľník The Sunday Telegraph britský minister financií George Osborne. Britská ekonomika je momentálne v druhej recesii od roku 2009.
„Pokusy Británie dostať sa z recesie likviduje kríza na našom prahu,“ uviedol Osborne, podľa ktorého kroky eurozóny v najbližších mesiacoch určia ekonomickú budúcnosť bloku na nasledujúce desaťročie, prípadne aj dlhšie obdobie. Poukázal síce aj na vysoké ceny energií a dlhy nahromadené predchádzajúcou vládou, no najväčšou prekážkou návratu k hospodárskemu rastu sú podľa neho otrasy na trhu eurozóny. Tá je najväčším obchodným partnerom Británie.
Podľa predstaviteľa Labouristickej strany Eda Ballsa však Osborne iba „zúfalo hľadá ospravedlnenie“ za neschopnosť súčasnej vlády dosiahnuť hospodársky rast. Jeho slová prekvapili aj analytikov. Podľa Jamesa Landalea z BBC Osborne síce už dávnejšie poukazoval na negatívny vplyv krízy v eurozóne na britskú ekonomiku, no zatiaľ nikdy nie tak ostro.
Revidované údaje zverejnené minulý mesiac ukázali, že britská ekonomika klesla v 1. štvrťroku tohto roka medzikvartálne o 0,3 %. Keďže rovnakým tempom poklesla medzikvartálne aj v poslednom štvrťroku minulého roka, znamená to, že opätovne upadla do recesie.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy