Bývalý grécky premiér J. Papandreu očakáva zotrvanie Grécka v eurozóne

New York 10. júna (TASR) – Bývalý grécky premiér Jorgos Papandreu predpokladá, že Grécko v eurozóne zostane a úsporné opatrenia stanovené ako podmienka záchranného úveru zo strany medzinárodných veriteľov sa zmiernia.
"Je možné, že (úsporný) program sa do určitej miery upraví," povedal Papandreu koncom týždňa v rozhovore pre Bloomberg Television, čo by podľa neho mohlo zmierniť súčasné problémy Grékov.
V Grécku sa 17. júna uskutočnia nové parlamentné voľby, keďže po voľbách zo 6. mája nedokázali strany zostaviť vládu. Ich výsledok napovie, či krajina zostane v eurozóne, alebo nie. Májové voľby totiž priniesli veľkú podporu pre strany ako ľavicová Syriza, ktoré odmietajú podmienky stanovené Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).
Papandreu nechcel predpovedať výsledok volieb, dúfa však, že nech vyhrá ktokoľvek, bude "konať zodpovedne". Dodal, že Grécku zostáva len "pár týždňov", než sa vláde minú peniaze, takže teraz sa rozhoduje o všetkom. Prípadný odchod Grécka z eurozóny by podľa neho viedol k hyperinflácii a nájazdom na banky a spolu s tým k prepadu ekonomickej aktivity a platov.

Súvisiace články

Aktuálne správy