USA aj G7 privítali rozhodnutie eurozóny podporiť španielske banky

Washington 10. júna (TASR) – Americký minister financií Timothy Geithner privítal rozhodnutie eurozóny poskytnúť Španielsku na rekapitalizáciu bankového sektora do 100 miliárd eur. Ako informoval, je to významný krok smerom k vytvoreniu fiškálnej únie.
"Vítame krok Španielska rekapitalizovať domáci bankový sektor a odhodlanie jeho európskych partnerov poskytnúť na tento účel potrebnú pomoc," povedal Geithner. Dodal, že toto rozhodnutie považuje za dôležité na ozdravenie celej španielskej ekonomiky a zároveň za konkrétne kroky smerom k fiškálnej únii, ktorá je nevyhnutná pre stabilitu eurozóny. Rozhodnutie Španielska a ministrov financií eurozóny v podobnom duchu privítala aj skupina siedmich ekonomických veľmocí G7.
Španielsko sa tak stalo štvrtou a zároveň najväčšou krajinou, ktorá prijme od Európy finančnú pomoc, aj keď v tomto prípade výhradne na podporu bankového sektora. Oficiálne o pomoc ešte nepožiadalo, podľa španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa tak urobí po zverejnení výsledkov auditu bankového sektora zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) a dvoch nezávislých audítorov. MMF by mal výsledky oficiálne zverejniť v pondelok (11. 6.), nezávislí audítori najneskôr 21. júna.
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po sobotňajšej telekonferencii, na ktorej sa ministri financií eurozóny na podpore španielskych bánk dohodli, povedal, že je presvedčený, že finančná pomoc v tomto rozsahu bude v prípade Španielska jednorazovou záležitosťou. "Španielsko pristúpilo na rozsiahle štrukturálne reformy a podľa väčšiny medzinárodných inštitúcií ide správnym smerom, takže, keď jeho banky budú mať dostatok kapitálu, neistota na trhoch bude zažehnaná," povedal Schäuble.
Pre vládu v Madride ide v celej záležitosti, ktorá je pre ňu dosť nepríjemná, najmä o to, že pomoc je určená výhradne na podporu bankového sektora, nie ekonomiky ako celku. Španielsko odmieta, aby bolo hádzané do jedného vreca s Gréckom, Írskom a Portugalskom. Dôležité je najmä to, že v prípade záchranného balíka len pre jeden zo sektorov nie je tento balík spojený s tvrdými podmienkami v oblasti úspor, na ktoré spomínané tri krajiny museli pristúpiť.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy