Agentúra Fitch Ratings znížila rating Španielska o tri stupne

Madrid/Londýn 7. júna (TASR) – Agentúra Fitch Ratings znížila hodnotenie úverovej bonity Španielska o tri stupne. Rating dlhodobých záväzkov klesol z A na BBB a rating krátkodobých záväzkov z F1 na F2. Výhľad dlhodobého ratingu je negatívny. Agentúra zároveň potvrdila stropný rating na úrovni AAA.
Fitch zdôvodnila svoje rozhodnutie niekoľkými faktormi, ako sú fiškálne náklady na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu bánk, nárast verejného dlhu, recesia, vysoká zahraničná zadlženosť a obmedzenie finančnej flexibility španielskej vlády.
Podľa agentúry náklady na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu španielskych bánk dosiahnu asi 60 miliárd eur, čo predstavuje 6 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. V prípade horšieho scenára môžu náklady predstavovať až 100 miliárd eur (9 % HDP). Verejný dlh v roku 2015 dosiahne 95 % HDP, myslí si Fitch. Agentúra tiež predpokladá, že Španielsko zostane v recesii tento aj na budúci rok.
Španielsko je pre svoju vysokú zahraničnú zadlženosť mimoriadne zraniteľné a ohrozuje ho nákaza dlhovou krízou, ktorá sa šíri z Grécka. Navyše, znížená finančná flexibilita španielskej vlády obmedzila jej schopnosť intervenovať pri reštrukturalizácii domáceho bankového sektora, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že bude musieť požiadať o zahraničnú finančnú pomoc.
Informovala o tom agentúra Fitch Ratings.

Súvisiace články

Aktuálne správy