Obce dostanú chýbajúce prostriedky za rekonštrukcie škôl

Obce a mestá by mali podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka získať prostriedky na pokrytie svojich záväzkov do konca februára budúceho roka.

Obce a mestá zrejme získajú prostriedky na pokrytie nákladov spojených s rekonštrukciami škôl. Samosprávam totiž chýba ešte stále viac ako 117 mil. eur, keďže za prvej Ficovej vlády sa v rámci Regionálneho operačného programu (ROP) uzavreli zmluvy na projekty vo väčšej sume, ako mal samotný program k dispozícii. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa preto dohodlo s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako aj so samosprávnymi krajmi a príslušnými ministerstvami na realokácii prostriedkov v rámci ROP. Zadlžené mestá a obce tak dostanú prostriedky, ktoré mali byť pôvodne určené na rozvoj cestovného ruchu regiónov. „Prostriedky chýbajúce na nadkontraháciu budeme riešiť cez realokáciu nevyužitých a zatiaľ ani nevydaných peňazí z ROP určených na projekty cestovného ruchu,“ povedal po štvrtkovom rokovaní šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek.

Obce a mestá by mali podľa jeho slov získať prostriedky na pokrytie svojich záväzkov už do konca februára budúceho roka. „Vo februári 2013 by mala byť konečná tranža, ktorá by už mala vyriešiť tento problém,“ uviedol Jahnátek. Zmeny v operačnom programe musí ešte schváliť Európska komisia, ale vzhľadom na to, že odobrila už predošlé dve revízie, neočakáva Jahnátek ďalšie problémy. Rýchle uvoľnenie peňazí očakáva aj predseda ZMOS Jozef Dvonč, keďže situácia je mimoriadne vážna. Približne trinásť obcí je totiž už v nútenej správe a ďalším hrozí exekúcia pre neplatenie faktúr.

„Obce a mestá si berú preklenovacie úvery, čo následne predražuje celkovú zákazku,“ konštatoval Dvonč. S ministerstvom sa dohodli, že v prvej realokácii, ktorá je naplánovaná do septembra tohto roku, sa budú primárne riešiť tie mestá a obce, kde je situácia najkritickejšia. Ako však dodal, realokácia by nemala ísť na úkor tých samosprávnych krajov, ktoré prostriedky neprezmluvnili. Minister Jahnátek preto prisľúbil, že bude presadzovať, aby tieto kraje boli pri nových výzvach kompenzované.

Súvisiace články

Aktuálne správy