Od júnového summitu EÚ nemôžeme čakať zázračné riešenia

Bratislava/Rím 7. júna (TASR) – Napriek tomu, že Taliansko je čistým platcom do rozpočtu Európskej únie (EÚ), je za zachovanie jeho objemu na roky 2014 až 2020 tak, ako ho predstavila Európska komisia (EK). "V tom sa Taliansko možno odlišuje od iných čistých prispievateľov, ktorí hovoria, že treba limitovať celkové výdavky nižšie ako bol návrh EK," povedal pre TASR štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík po dvojdňových bilaterálnych konzultáciách v Taliansku. V Ríme sa stretol s ministrom pre európske politiky Enzom Moaverom Milanesim a štátnou tajomníčkou rezortu diplomacie Martou Dassú.
Podľa neho je užitočné hľadať spojencov aj medzi čistými prispievateľmi. Dôvodom je skutočnosť, že aktuálny návrh viacročného finančného rámca je veľmi obdobný ako súčasný rozpočet. "K navyšovaniu nedochádza, v oblasti politiky súdržnosti je návrh ešte nižší ako v súčasnosti," upozornil Javorčík.
Počas rokovaní s talianskymi partnermi obidve strany potvrdili svoje postoje, že je naliehavé riešiť základné otázky fungovania eurozóny. "Júnový summit EÚ by nemal poskytnúť len krátkodobé riešenia krízy, ako je sanácia bankového sektora, postup voči Grécku po voľbách," povedal s tým, že treba predstaviť aj dlhodobejšiu víziu fungovania Európy v budúcnosti.
V oblasti menovej integrácie síce EÚ podľa neho postúpila už ďaleko, chýbajú jej však určité prvky užšej ekonomickej koordinácie, ktoré by upevnili jej súdržnosť. "Od summitu nemôžeme čakať nejaké okamžité, zázračné riešenia. Mal by byť ale zásadným impulzom, aby sme si definovali kroky, ako dlhodobú víziu fungovania EÚ budeme napĺňať," dodal Javorčík.

Súvisiace články

Aktuálne správy