Ak sa vytvorí banková únia eurozóny,Londýn chce záruky pre svoj sektor

Londýn 7. júna (TASR) – Ak sa eurozóna rozhodne pre vytvorenie bankovej únie, Británia bude požadovať opatrenia na ochranu svojho finančného sektora. Povedal to dnes britský minister financií George Osborne. V rozhovore pre BBC Radio 4 Osborne zároveň vyzval menový blok, aby použil svoj záchranný fond na rekapitalizáciu španielskych bánk.
"Británia v žiadnom prípade nebude súčasťou bankovej únie eurozóny," povedal Osborne. "Očakávam, že Británia bude žiadať určité opatrenia (na ochranu svojho finančného sektora), ak by k vytvoreniu takejto únie v eurozóne došlo," dodal len pár hodín pred dnešným stretnutím britského premiéra Davida Camerona s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne, kde chcú prerokovať riešenie dlhovej krízy v eurozóne.
Britskej vláde ide najmä o ochranu záujmov svojho finančného centra známeho ako City of London, ktoré je dôležitým zdrojov príjmov do štátnej pokladnice.
Británia je v súčasnosti v komplikovanej diplomatickej pozícii. Názory a rady Londýna v otázkach riešenia dlhovej krízy v eurozóne nebývajú vždy vítané, keďže Británia nie je členom eurozóny. Britov však problémy menového bloku zaujímajú, keďže vývoj ich ekonomiky je závislý od vývoja v eurozóne, kľúčového obchodného partnera Británie.
"Čo sa týka najnovších udalostí, je jednoznačné, že Španielsko musí reštrukturalizovať svoj bankový systém a na to potrebuje zdroje," dodal Osborne. Podľa neho by dočasný a neskôr vytvorený trvalý euroval, ktoré eurozóna vytvorila s cieľom pomôcť bankovému sektoru, mal Brusel (v prípade Španielska) aj využiť. "Práve banky sú jedným zo slabších článkov celého systému a eurozóna doteraz príliš dlho tolerovala existenciu slabých a podkapitalizovaných bánk," dodal Osborne.

Súvisiace články

Aktuálne správy