Francúzsko, Belgicko a Luxembursko zvýšili vládne garancie pre Dexiu

Brusel 6. júna (TASR) – Francúzsko, Belgicko a Luxembursko sa dohodli na zvýšení vládnych záruk pre francúzsko-belgickú finančnú skupinu Dexia, pričom požiadali Európsku úniu (EÚ) o súhlas s ich navýšením. Oznámila to dnes Európska komisia (EK).
"Dostali sme žiadosť troch členských krajín o schválenie navýšenia dočasných garancií pre Dexiu," povedal Antoine Colombani, hovorca komisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu. Ako dodal, Európska komisia žiadosť preskúma. Konkrétne údaje neuviedol, no podľa belgického denníka Le Soir sa štáty dohodli na zvýšení dočasných garancií pre Dexiu z pôvodných 45 miliárd na 55 miliárd eur, ktoré spoločnosti pomôžu zvládnuť dôsledky dlhovej krízy v eurozóne. Minulý týždeň EK súhlasila s predĺžením obdobia na štátne záruky do konca septembra, teraz musí ešte rozhodnúť o ich navýšení.
Na zvýšení objemu pomoci sa ešte v pondelok (4. 6.) dohodli belgický minister financií Steven Vanackere a jeho francúzsky náprotivok Pierre Moscovici. Dohoda počíta s tým, že Belgicko sa bude na zárukách pre Dexiu podieľať 60,5 %, podiel Francúzska dosahuje 36,5 % a Luxemburska zvyšné 3 %.
Situácia okolo francúzsko-belgickej skupiny nemá žiadny vplyv na bývalú Dexia banku Slovensko, v súčasnosti Prima banku. Jej majoritným vlastníkom je od apríla 2011 stredoeurópska investičná skupina Penta. Prima banka tak nemá žiadne majetkovo-vlastnícke prepojenie na francúzsko-belgickú skupinu.
Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy