Infostat prognózuje pre tento rok rast 2,2 %

Inštitút Infostat predpokladá, že ekonomiku Slovenska bude naďalej ťahať zahraničný dopyt. Jeho dynamika však bude aj vzhľadom na situáciu v eurozóne spomaľovať.

Hospodársky rast na Slovensku bude zrejme v ďalších kvartáloch pomalší, ako ten 3-percentný z prvého štvrťroka. Konštatuje to vo svojej aktuálnej prognóze inštitút Infostat, ktorý je príspevkovou organizáciou zriadenou Štatistickým úradom SR. Na celý tento rok totiž predpovedá aktuálne rast hrubého domáceho produktu o 2,2 %, čo je viac-menej v súlade s aktuálnymi prognózami bánk a ďalších relevantných inštitúcií. Rast by mal pritom naďalej stáť najmä na dopyte po našej produkcii zo zahraničia.

„Domnievame sa, že oživenie domáceho dopytu ako celku nie je veľmi pravdepodobné. Spotrebiteľský ani investičný dopyt zrejme nebudú zdrojom rastových impulzov, pričom kvôli nevyhnutnej konsolidácii verejných financií nemožno takýto impulz očakávať ani z dopytu verejnej správy,“ konštatuje sa v prognóze Infostatu s tým, že rast dopytu verejnej správy zo začiatku tohto roka možno považovať za prechodný jav, ktorý súvisel s predčasnými parlamentnými voľbami a tým pádom uvoľnenejšou fiškálnou politikou.

Ťahúňom rastu tak naďalej zostane výlučne zahraničný dopyt, jeho dynamika však bude takisto zvoľňovať. A to napriek pozitívnym indikátorom z prvých troch mesiacov tohto roka týkajúcich sa či už priemyselných objednávok alebo ekonomického sentimentu. „Rast vonkajšieho dopytu bude pokračovať, ale vzhľadom na očakávaný vývoj v eurozóne jeho dynamika bude zrejme spomaľovať,“ uvádza sa v prognóze.

V oblasti miezd a zamestnanosti inštitút na jednej strane predpokladá v tomto roku rast zamestnanosti o 0,7 % a mierny pokles nezamestnanosti na 14 %, za svoje mzdy si však podľa Infostatu Slováci kúpia opäť menej. Priemernú infláciu totiž prognózuje na úrovni 3,6 %, čo pri predpokladanom raste nominálnych miezd o 3 % bude znamenať pokles reálnych miezd v tomto roku o 0,6 %.

Dôvodov pomalšieho rastu nominálnych miezd je pritom podľa Infostatu viacero. Podstatný je ten, že spomalenie dynamiky hospodárstva je podmienené hlavne zmierňovaním rastu produktivity práce, čo bude limitovať možnosti pre prípadné rýchlejšie zvyšovanie miezd. Ďalším je nevyhnutná konsolidácia, ktorá sa odzrkadlí na vývoji miezd vo verejnom sektore, otázny je podľa inštitútu tiež vývoj miezd v zdravotníctve. „Navyše, v súkromnom sektore sa dynamika rastu miezd od januára do marca spomaľovala a predpokladáme, že tento trend bude pokračovať,“ dodáva Infostat.

Súvisiace články

Aktuálne správy