Sadzby hypoték máme vyššie než okolité krajiny

Priemerná ročná úroková sadzba na hypotékach je na Slovensku aktuálne zhruba 5 %, menej je to v Rakúsku, Slovinsku, Poľsku a aj Česku. Česi si napríklad požičiavajú na bývanie s úrokom 3,68 %. V súčasnosti sú najvyššie sadzby hypoték v Rumunsku a najvýhodnejšie sú v Rakúsku. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti TPA Horwath. „Dôvody relatívne vysokých sadzieb vidíme aj v opatrnosti slovenských bánk vzhľadom na nestabilitu vývoja HDP v porovnaní s okolitými štátmi strednej Európy,“ uviedol partner poradenskej spoločnosti TPA Horwath SK Peter Ďanovský.

Pri porovnávaní cien bytov v hlavných mestách, sa z ôsmich dopytovaných krajín umiestnila Slovenská republika spolu s Chorvátskom na treťom mieste s cenou okolo 130 tis. eur. Ako najdrahšia sa ukázala Viedeň, kde sa ceny pohybujú v rozmedzí od 264 752 eur do 510 038 eur a stredná cena sa pohybuje okolo 389 256 eur. Hneď po nej nasleduje Praha, kde sa cena pohybuje okolo 218 762 eur. Najlacnejšie byty má rumunská Bukurešť s cenou okolo 69 tis. eur.

Spoločnosť TPA Horwath mapovala aktuálne ceny bytov v hlavných mestách a mestách do 500 tisíc obyvateľov a priemerné sadzby hypoték v krajinách strednej a východnej Európy. Prieskum uskutočnila v Slovenskej republike, Českej republike, Rakúsku, Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a Rumunsku. Pre porovnanie cien bytov bol vzorom byt s veľkosťou 60 m2.

Firma TPA Horwath je audítorskou a poradenskou spoločnosťou, ktorá poskytuje služby v oblasti auditu, účtovného a daňového poradenstva, podnikových financií a poradenstva pri riadení firiem. Je súčasťou globálnej siete Crowe Horwath International, ktorá patrí medzi desať najvýznamnejších audítorských, daňových a poradenských spoločností sveta. Pôsobí v 105 krajinách, kde zamestnáva viac ako 26 000 zamestnancov. V Česku pôsobí od roku 1999, na Slovensku od roku 2001.

Súvisiace články

Aktuálne správy