Mzdy rastú, znehodnucuje ich však inflácia

Bratislava 6. júna (TASR) – Štatistický úrad dnes potvrdil svoj predbežný odhad. Ekonomika rastie v medziročnom porovnaní o 3 % a v medzištvrťročnom porovnaní o 0,7 %.
Ako informoval TASR analytik Michal Kozub zo spoločnosti Home Credit Slovensko, ide o jeden z najlepších výsledkov nielen v strednej Európe, ale v celej eurozóne. Napríklad Česko sa za rovnaké obdobie prepadlo o jedno celé percento, Maďarsko medziročne klesá o 1,5 %. Slovensko tak dokazuje, že vytvorilo stabilnú ekonomiku, ktorá dokáže odolať aj vonkajším nepriaznivým vplyvom, tvrdí Kozub.
Základný kameň stavia zahraničný obchod, ktorý je jedným z najväčších prispievateľov k rastu. Orientácia nielen na trhy Európskej únie, ale aj mimo nich, pomáha ekonomike v období, kedy je dopyt v Európe slabý. Nielen okolie, ale aj samotné Slovensko pomáha k rastu, a to vo forme konečnej spotreby, ktorá vzrástla o 0,1 %. Spotreba domácností len veľmi tesne neprekonala minuloročný výsledok (-0,1 %), spotreba vlády však medziročne vzrástla o 0,4 %.
Mzdy Slovákov medziročne vzrástli o 24 eur. Priemerná nominálna mzda zamestnancov na Slovensku v 1. štvrťroku 2011 bola 770 eur. To je o 3,2 % viac ako v minulom roku. Po odčítaní inflácie ale mzda klesla o 0,6 %. Aj napriek tomu ide o relatívne dobrý výsledok, pretože v celom minulom roku mzdy reálne klesali. V poslednom štvrťroku mzdy reálne klesali dokonca o 3,8 %. Prichádza však ekonomické oživenie, a tak je pravdepodobné, že by si ľudia v ďalších štvrťrokoch mohli za svoje zarobené peniaze konečne kúpiť viac.
Napriek tomu mzdy na Slovensku nepatria medzi najvyššie v okolí. Trochu lepšie je na tom Poľsko, kde v poslednom štvrťroku bola priemerná mzda zhruba 815 eur. V Česku, kam veľa ľudí dochádza aj za prácou, je priemerná mzda viac ako 1000 eur. Jedna z najvyšších priemerných miezd v bližšom okolí je v Nemecku. Tam bola priemerná mzda v roku 2011 dokonca 3311 eur, teda viac ako 4-krát vyššia ako na Slovensku, uzatvára Kozub.

Súvisiace články

Aktuálne správy